Violența domestică – modificări prezentate eronat: retragerea plângerii de către victimă va fi în continuare posibilă

Ştirea zilei este următoarea „Lege adoptată de deputați: Violenţa domestică poate fi anchetată şi în lipsa unei plângeri. Împăcarea părţilor nu mai închide dosarul”.

Presa citează pe cei care au promovat proiectul de lege votat ieri: “Dacă în ziua de astăzi o persoană supusă violenţei face plângere şi apoi îşi retrage plângerea, cel care este autorul violenţei domestice nu păţeşte nimic. În urma acestei modificări, lucrurile sunt foarte simple: odată ce o persoană depune plângere că este bătută, chiar dacă ulterior îşi va retrage plângerea, asta nu înseamnă că cel care face fapta va scăpa de această dată de pedeapsă”. “Reuşim să scoatem acest punct din Codul penal, care nu făcea nimic altceva decât lăsa o portiţă pentru cei care efectuau presiuni asupra victimei să-şi retragă plângerea”.

Membrii asociaţiei VeDem Just, jurişti şi cadre didactice, detestă violenţa domestică şi sunt pentru o politică de combatere aspră a acestui fenomen. Dar informaţiile răspândite despre efectele legii aprobate ieri nu sunt tocmai reale.

Astfel:

  • Lovirea şi vătămarea corporală au fost incriminate şi sub Codul penal din perioada comunistă  (art. 180 şi art. 181): în cazul ambelor infracţiuni se prevedea că pentru a începe ancheta penală este nevoie de plângerea prealabilă a victimei, iar dacă ulterior aceasta se împacă cu autorul atunci dosarul se închide;
  • Prin Legea nr. 197/2000, pct. 6-9, s-au prevăzut pedepse mai mari pentru agresiuni violente împotriva membrilor de familie şi, pentru prima dată în legislaţie, se arată că  acţiunea penală se pune în mişcare nu doar la plângerea victimei, ci şi din oficiu de organele de urmărire penală (care pot afla de comiterea faptei din orice sursă: martori, constatare personală, relatări din presă). Însă s-a prevăzut şi faptul că dacă părţile se împacă atunci dosarul se închide, indiferent că procesul s-a declanşat la plângerea victimei sau din oficiu;
  • Potrivit actualului Cod penal, pentru un număr de 25 infracţiuni simple sau cu aspecte intime este nevoie de plângerea prealabilă a victimei, iar dacă aceasta şi-o retrage, dosarul se închide. Restul de peste 200 de infracţiuni se urmăresc din oficiu, iar dintre acestea pentru un număr de şase poate interveni împăcarea dintre victimă şi autor, ceea ce duce la închiderea dosarului;
  •  În caz de lovire intenţionată ce provoacă leziuni vindecabile în maxim 90 de zile sau vătămare din culpă ce provoacă leziuni vindecabile în peste 90 de zile, o infirmitate, sluţire ori avort, deosebim două situaţii:
    • dacă agresorul nu este din familie, atunci ancheta poate începe doar la plângerea victimei, numită plângere prealabilă (art. 193 şi art 196 C.pen.); retragerea ei are drept efect stoparea procesului (art. 158 C.pen);
    • dacă agresorul este din familie, atunci ancheta începe fie la plângerea prealabilă a victimei care şi-o poate retrage şi dosarul se închide (art. 158 C.pen); fie din oficiu, însă împăcarea agresor-victimă va duce, la fel, la închiderea dosarului (art. 199 C.pen).
  • Acum trei ani de zile un număr de 56 de parlamentari au promovat un proiect de lege menit să împiedice închiderea dosarului prin voinţa victimei, pe motiv că deseori asupra acesteia se fac presiuni de către agresor să îşi retragă plângerea.  Ca urmare, se propune să se prevadă în mod expres că împăcarea NU înlătură răspunderea penală. Senatul a votat asta, iar Camera Deputaţilor a votat pozitiv ieri înlăturarea cu totul a propoziţiei în cauză.
  • Modificarea făcută nu are nicio legătură cu intenţia iniţiatorilor: parlamentarii au vrut ca, atunci când victima a formulat plângere pentru agresiune în familie, organele judiciare să continue procesul chiar dacă ea îşi retrage plângerea, ceea ce înseamnă că trebuiau modificate reglementările privind plângerea prealabilă a victimei. În schimb, parlamentarii au votat ca atunci când procesul pentru agresiuni în familie începe din oficiu, eventuala împăcare să nu fie luată în considerare, adică au modificat reglementările privind altceva decât plângerea!

În concluzie: Violenţa domestică poate fi anchetată din oficiu încă din anul 2000, deci nu este o noutate: din nefericire, principala formă de anunţare a organelor de urmărire penală este de victima însăşi, prea puţini străini făcând acest lucru şi aproape niciodată organele însele. Actualul proiect de lege a stat trei ani în două camere din Parlament pentru a introduce un singur cuvânt în Codul penal – NU – la Senat şi pentru a elimina cu totul o propoziţie referitor la împăcare. Legea promovată în 2017 şi votată ieri de Parlament va permite în continuare victimei să îşi retragă plângerea, dacă procesul s-a declanşat la sesizare formulată de ea. În continuare, din păcate, agresorul va putea face presiuni asupra victimei pentru ca aceasta să renunţe la plângere.

Urmărește-ne:
0