Asociația Voci pentru Democrație și Justiție a aderat la platforma Contract România alături de alte grupuri civice și organizații neguvernamentale.
Pentru că și noi credem în:
❏ Libertate și democrație;
❏ Drepturi și libertăți individuale;
❏ Stat de drept și anticorupție;
❏ Integritate, competență, transparență;
❏ Respect și încredere, solidaritate și toleranță, diversitate;
❏ Proprietate privată și economie de piață funcțională;
❏ Drumul european și euroatlantic al României.
OBIECTIVE
Organizațiile semnatare s-au născut și au acționat în contextul abuzurilor instituționale și legislative ale unei guvernări capturate de rețele de corupție și în lipsa unei opoziții politice democratice puternice, coerente și determinate, care își asumă fără echivoc valorile democrației liberale. Acțiunea civică a străzii și sprijinul partenerilor externi ai României au fost singurele stavile împotriva deraierii vieții politice românești de la valorile democratice și de la domnia legii.
Obiectivul comun inițial a fost apărarea statului de drept și a luptei împotriva corupției. Derapajele puterii au depășit, însă, miza acaparării justiției. Guvernul și mare parte dintre politicieni au luat cu asalt chiar valorile democratice asumate prin apartenența noastră la spațiul euroatlantic.
Este necesară, deci, crearea unei structuri naționale civice permanente, nepartinice, care să depășească rolul de avertizor și atitudinea reactivă punctuală și care să-și propună obiective pe termen mediu și lung:
- Crearea și operaționalizarea unei rețele naționale de grupuri civice în toate județele țării și municipiul București, precum și în diaspora, capabile să acționeze sau să reacționeze cu privire la teme și proiecte de interes național;
- Apărarea independenței justiției și luptei împotriva corupției;
- Apărarea și promovarea libertăților individuale și caracterului laic al statului;
- Liberalizarea și reforma legislației electorale și a finanțării partidelor politice până la alegerile pentru Parlamentul European din 2019.
De ex. susținerea și promovarea inițiativelor comunităților privind guvernarea deschisă și transparența, educația, sănătatea, economia sau protecția mediului înconjurător, lansarea de proiecte legislative de interes național sau regional.