START „Be Legal! Be Cool!” – concurs de educație juridică, cu premii, ediția a II-a

Ești elev și iubești dreptatea? Știi câte ceva despre societate, lege și justiție? Vrei să obții un premiu fain? Haide la concurs să îți testezi cunoștințele de educație civică și juridică!

Calendar concurs:

  • 20 aprilie 2024: lansarea concursului;
  • 20 aprilie – 09 mai 2024: înscrierea participanților;
  • 11 mai 2024, de la ora 09:00: etapa județeană;
  • 31 mai – 2 iunie 2024: etapa națională/finală, onsite.

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani în parteneriat cu Asociația „Voci pentru Democraţie şi Justiţie” organizează ediția a doua a Concursului Național  de Educație Juridică „Be legal! Be cool!”. Asociația VeDem Just este promotor al educației juridice în școli. Anii trecuți a organizat mai multe competiții la nivel local. În anul 2023 a organizat prima ediție a concursului „Be legal! Be cool!”, finala având loc la Alba-Iulia, unde au participat 120 de concurenți. Acum, concursul este înregistrat în calendarul Ministerului Educației – Anexa nr.2 din Ordinul ME nr. 3468/2024, poziția nr. 252.

Știi răspunsurile la astfel de întrebări: „Care sunt cele trei puteri ale statului?”; „Cu ce se ocupă judecătorii și avocații?”; „De la ce vârstă un copil răspunde în fața justiției pentru infracțiunile comise?”; „Care sunt sancțiunile ce se aplică unui elev care încalcă regulile de la școală?”; „De la ce vârstă poate un tânăr să conducă o bicicletă pe drumul public?”; „Sunt lucruri pe care nu ai voie să le postezi pe Instagram sau TikTok?”. Atunci te așteptăm la concursul nostru dotat cu premii: laptopuri, tablete, telefoane mobile, locuri în tabăra de vară.

Trei grupe vor fi alcătuite cu elevii înscriși la concurs:

  • cei din clasele V-VI fac parte din grupa I;
  • cei din clasele VII-VIII fac parte din grupa a II-a;
  • cei din clasele IX-XI fac parte din grupa a III-a.

Două etape va avea concursul: prima la nivel de județ/sector, în data de 11 mai 2024, începând cu ora 09:00. Primul clasat din fiecare județ la fiecare categorie care a obținut minim 70 puncte va participa la etapa națională, care va avea loc în format fizic, în perioada 31 mai – 2 iunie 2024, în municipiul Botoșani.

Vei face un test-grilă. Întrebările vor fi concepute după informațiile cuprinse în ghidul „Elevul și Legea”, ediția 2022, în aplicația pentru mobil „Lege-n-Dar. Gândește legal!” și în manualele de  educație socială corespunzătoare grupei tale. Atenție: se evaluează nu doar corectitudinea răspunsurilor, ci și viteza de completare a testului. În faza finală vei avea de trecut și un test Kahoot, super cool!

Avem premii deosebite pentru cei care ajung pe primele locuri în finala de la nivel național: elevii din grupa I și grupa II vor  primi premii constând în aparatură electronică (laptop, telefon, tablete), iar elevi din grupa a III-a vor primi câte un loc gratuit în tabăra de vară „Legal Academy” organizată de  Asociația VeDem Just „Legal Academy” (vezi pe cea de anul trecut AICI).

Citește Regulamentul și înscrie-te la concurs completând online formularul de AICI, iar în data de 11 mai 2024, ora 8.30, prezintă-te la unitatea de învățământ stabilită de inspectoratul școlar.

Succes la faza județeană! Apoi, te așteptăm la faza națională!

Urmărește-ne:
0