Inflație legislativă: 12.000 acte normative în vigoare. VeDemJust cere măsuri de informare legală a populației

LEGENDĂ: Lege – acte normative adoptate de Parlament; OG – ordonanța Guvernului; OUG – ordonanță de urgență a Guvernului

În anul 2023 în fiecare zi a apărut mai mult de o lege nouă și o dată la trei zile a apărut o ordonanță de urgență. S-au publicat 1.198 de numere ale Monitorului Oficial, așadar între 4 și 5 numere pe zi lucrătoare. În momentul de față în România sunt în vigoare aproape 12.000 de acte normative care fac parte din legislația primară. Ne confruntăm cu o adevărată inflație legislativă.

Practic, o dată la patru ani crește cu 1.000 numărul legilor, ordonanțelor și ordonanțelor de urgență adoptate și care rămân in vigoare. Toate sunt în fondul activ și sunt aplicabile cetățenilor români, apatrizilor și rezidenților aflați în România, precum și turiștilor ce trec prin țara noastră.

Necunoașterea legilor nu poate fi invocată de nimeni drept scuză pentru încălcarea lor. Ca urmare, pentru a respecta legea, aceasta trebuie cunoscută. Iar pentru a fi cunoscută, populația trebuie informată în mod sistematic și legislația trebuie explicată pe înțelesul destinatarilor.

În ultimii ani, asociația VeDem Just a dezvoltat metode adecvate de informare prin intermediul proiectelor Lege-n-Dar și #Lege9, puse la dispoziția celor interesați în mod gratuit. Primul presupune descărcarea aplicației pentru telefonul mobil ”Lege-n-Dar” din AppStore sau Google Play, după care utilizatorul este informat automat printr-o notificare despre legile noi. Al doilea presupune consultarea regulată a site-ului și conturilor de FB si Instagram al asociației VeDemJust prin apelarea #lege9.

În acest context, programele guvernamentale, permanente, sunt absolut necesare. Până acum, însă, nu există nici măcar unul singur care să se ocupe în mod regulat de sintetizarea noutăților legislative și de traducerea lor din „legaleză” pentru persoanele fără pregătire juridică . De aceea, VeDem Just cere ministrului justiției și ministrului educației să acorde atenția binemeritată acestei necesități: legea trebuie cunoscută de oricine. Este nedrept ca oamenii să fie sancționați pentru acte normative ce le sunt necunoscute sau pe care nu le înțeleg.

Urmărește-ne:
0