LEGE9: profesori – mită favoruri sexuale

𝐋𝐞𝐠𝐞𝟗: A fost publicată ieri Legea nr. 430/2023, care se referă la sancționarea profesorilor care cer sau primesc favoruri sexuale de la elevi/studenți pentru a le pune note mai mari, a-i trece examenele, a nu-i trece absenți când chiulesc sau a nu-i sancționa disciplinar dacă încalcă regulamentele școlare.

Astfel, art. 299 din Codul penal se modifică, în sensul că de acum se prevede în mod expres că profesorul care ia mită sub formă de favoruri de natură sexuală va fi pedepsit pentru infracțiunea de „folosire abuzivă a funcției în scop sexual” cu închisoare de la 8 luni la 4 ani și interzicerea pentru o perioada de 1-5 ani de a mai practica profesia. Noua prevedere intră în vigoare pe 6 ian. 2024.

Reamintim că astfel de condamnare va fi înscrisă nu doar în cazier, ci și în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. La angajare, orice profesor trebuie să prezinte un certificatul de integritate comportamentală (Legea nr. 118/2019).

#𝐿𝑒𝑔𝑒9 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡 𝑑𝑒 #𝑒𝑑𝑢𝑐𝑎𝑡𝑖𝑒𝑗𝑢𝑟𝑖𝑑𝑖𝑐𝑎 𝑎𝑙 𝑎𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑡𝑖𝑒𝑖 #𝑉𝑒𝐷𝑒𝑚𝐽𝑢𝑠𝑡 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑖𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑙𝑒𝑔𝑎𝑙𝑎 𝑎 𝑐𝑒𝑡𝑎𝑡𝑒𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟.

Urmărește-ne:
0