Ana-Maria Comșa
Președinte VeDem Just Constanța și avocat

Avocat în cadrul Baroului Constanța, doctor în drept și lector universitar al FSJSE a USH Constanța. 

Este președinte al Asociației VeDem Just Constanța, inițiatoarea Concursului de Educație Juridică pentru liceeni: ”Know the Law” și o susținătoare înfocată a introducerii educației juridice ca materie obigatorie în învățământul preuniversitar.

Obiectivul principal al proiectelor și acțiunilor la care participă activ, constă în educarea tinerilor în spiritul respectării legii, prin promovarea şi apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în vederea atingerii scopului unic, să: ”VeDem Just”!


Roxana Topor
Coordonator VeDem Just Constanța și conferențiar universitar Științe Juridice

Doctor în științe juridice, conferențiar universitar în cadrul Facultății de Științe Juridice și Științe Economice, Universitatea Spiru Haret Constanța, mediator, expert stagii practică – domeniul juridic, expert implementare soluții inovative – domeniul juridic, director Centru de Cercetare Facultatea de Științe Juridice și Științe Economice, Universitatea Spiru Haret Constanța.

Crede cu tărie în educarea cetățenilor în spiritul respectării legii, în promovarea şi apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Scopul său, atât prin prisma proiectelor susținute, cât și prin activitățile și acțiunile desfășurate, este acela de a explica legislația pe înțelesul tuturor elevilor și studenților… să VeDem Just!


Florian Ioniță
Voluntar și Coordonator Regional Județul Prahova

Sunt absolvent al Academiei de Advocacy.

Am făcut cursul de manager în responsabilitatea socială și specialist cu competențe sociale și civice. Sunt specialist în activitate de lobby , manager de proiect, formator.

Sunt consilier juridic definitiv în profesie,  suspendat, mediator suspendat. În prezent activez ca personal didactic auxiliar la catedra de pregătire juridică și criminalistică (instructor de ordine publică).

Merg în școli și predau lecții de educție juridică în sistem non-formal pentru ca tinerii să fie informați despre ce înseamnă încălcarea legii, ce consecințe de ordin legal vor suporta și pentru a le oferi o șansă să fie utili societății nu o povară financiară.


Raluca Găină
Voluntar

A urmat cursurile Facultății de Sociologie – Universitatea București specializare Devianță și Criminalitate, a Facultății de Drept –Universitatea Româno-Americană, a Facultății de Teatru – Universitatea Spiru Haret, a Masterului Devianță și Criminalitate din cadrul Facultății de Sociologie –Universitatea București și a Masterului Intelligence Competitv din cadrul ANIMV. Pasionată de voluntariat, face parte din mai multe organizații încă din perioada facultății. A ales să își dedice o parte din timp persoanelor care au cu adevărat nevoie. În asociația Vedem Just, Raluca a contribuit la înregistrarea primului manual audio de educație juridică din România și prin participarea la cursurile de educație juridică ținute în școli și licee. Raluca este de părere că prin voluntariat putem schimba lumea în bine.


Gianina Clop
Voluntar

Gianina Nicoleta Clop, din Oradea, de profesie jurist şi mediator și, cel mai important, mamă.

Activitate preferată: voluntar VeDem Just în cadrul proiectului de Educaţie juridică.

Cu toţii vrem să fim liberi, iar asta este posibil doar în cadrul legii.


Cristi Ardelean
Voluntar și Jurist

Ardelean Cristian Teodor din Aleșd, jud. Bihor. Voluntar VeDemJust de la începuturi, merge prin școli și predă lecții de educație juridică în sistem non-formal. Jurist și Mediator, absolvent a două facultăți, masterand Studii penale si Criminalistică. Voluntar – președintele asociației de părinți din orașul natal la școala unde învață unul dintre copiii lui, Gino. Acel Gino, alături de care, prin VeDem Just, Cristi a fost inițiatorul ideii pentru ”Legea Gino”.


Ioana Mardare
Voluntar și Fotograf

VeDem Just implementează o idee extraordinară: accesul la educație juridică. A tuturor, dar în special a tinerilor. Ce poate fi mai minunat decât să luminezi prin educație? 

Am vrut să surprind oamenii frumoși în care această idee a rodit, devenind un țel comun ce unește spirite și îndeamnă la acțiune, pentru ca generațiile viitoare să evolueze. Să le arăt recunoștință și apreciere pentru tot efortul. Să pun și eu umărul.

I-am văzut dăruind din suflet pentru semenii lor.
Mi-au devenit dragi, cu toții.


Radu Andreica
Voluntar și Consilier Juridic

Radu este licențiat în Drept al Facultății de Drept, absolvent a două masterate -unul în Drept comunitar al afacerilor la Facultatea de Drept și celalalt în Studii europene comparate la Facultatea de Studii europene comparate, la U.B.B. Cluj-Napoca.

Are experiență ca și cadru didactic asociat la F.S.E.G.A. din cadrul U.B.B. Cluj. În iulie 2009 a absolvit un program de specializare în ”Human Rights, Law, Theory and Practice” în cadrul institutiei ‘The London School of Economics and Political Science’, Marea Britanie, fiind pasionat de tot ceea ce presupune protecție juridică a drepturilor fundamentale ale omului și promovarea democrației.

Este voluntar al VedemJust. Conștient că educația juridică stă la baza atitudinii civice, fiind o disciplină necesara în viața oricărei persoane, dorește să se implice în dezvoltarea acestui proiect, cu atat mai mult cu cât se adresează unor generații de educarea cărora depinde clar direcția în care se îndreaptă viitorul nostru ca țară.


Codruța Obârșie
Voluntar, Avocat și Cadru didactic

Codruța Obârșie profesor de educație socială și educație juridică. A lucrat în domeniul juridic ca avocat. În prezent este mediator și deține funcția de reprezentant al mediatorilor de pe lângă Curtea de apel Timișoara.

A descoperit dupa câțiva zeci de ani activați în domeniul juridic, frumusețea și satisfacția pe care ți-o poate oferi munca cu copiii.

Se poate spune că prima interacțiune pe care a avut-o cu educația juridică a fost prin intermediul medierii când la o Conferință i-a fost prezentat manualul Educație juridică pentru liceeni. De aici a pornit totul… A descoperit această meserie nobilă, aceea de dascăl care dă satisfacții nebănuite, mai ales celor care iubesc copiii și tinerii și cărora dorește să le împărtășească din cunoștințele și experiența acumulată!


Ana Scutelnicu
Voluntar și Cadru didactic

Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene; în Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, ambele în cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, dar și Asistente medicale și moașe.

Cu o vastă experiență culturală, formată în mai multe țări și domenii de activitate, s-a decis în final că super-puterea ei e cea de cadru didactic. Astfel, la Conferința Super Teach, a intrat în contact cu ideile și valorile susținute de Organizaţia Voci pentru Democraţie și Justiție și a fost „dragoste la prima vedere”.

Este o susținătoare a proiectelor inițiate de VeDem Just, în special a celui de Educație juridică în școli, deoarece este convinsă de veridicitatea cuvintelor lui Victor Hugo: „Cel care deschide ușa unei școli închide o închisoare”. Vrea cu ajutorul Educației Juridice să închidă Zarca Aiudului, sau cel puțin să modeleze elevii care îi trec prin mâini în oameni integri și morali.


Olga Brătulescu
Voluntar și Cadru didactic

Olga este antreprenor. Ea predă engleza atât copiilor cât și adulților prin practica directă și conversație.

Cei care ocunosc spun că este o persoană perseverenta. Îi plac oamenii cu valori morale sănătoase. Nu dă sfaturi dacă nu le-a urmat în anumite situații, nu se diminuează și nu se simte superioară în relațiile cu cei din jur, dar acceptă că fiecare are LIMITE.

Motto-ul ei este “Zero este un început” atâta timp cât pierzi oameni, ceva material dar ai Viața, înseamnă că doar s-a încheiat o experiență, creația poate începe Altfel.


Corina Dumitraș
Voluntar

A absolvit Academia de Poliție în anul 2015, iar în prezent este consilier juridic în cadrul IPJ Suceava.

Crede în educație, formală sau nu. În respect, muncă, onestitate față de noi înșine și față de ceilalți. Mai crede că fiecare dintre noi ar trebui sa urmărească și asta: creația în spațiul social. De aceea s-a alăturat VeDem Just. Pentru că împreună încercăm să schimbăm în (mai) bine comunitatea în care trăim.

Alexandru Olaru
Voluntar și Grefier

A absolvit Facultatea de Drept din cardul Universității Creștine Dimitrie Cantemir, programul de master – Științe Penale din cadrul aceleiași Universități și Școala Națională de Grefieri. În anul 2019 a promovat examenul de admitere în Baroul București.

În prezent este grefier la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 și formator colaborator extern la Școala Națională de Grefieri unde formează viitori grefieri de parchete din România.

Alături de asociația VeDem Just susține educația juridică în școli și licee, predând lecții cu teme juridice în sistem non-formal precum și alte proiecte ale acestora.


Otilia Guli
Voluntar și Responsabil Inspectorate Școlare București

Licențiată în Finanțe și Bănci, cu un master în Asigurări și Reasigurări, cu o activitate de 18 ani de banking, în calitate de economist. Mamă, fiică, prietena celor 1500 de copii care învață în Liceul teoretic Marin Preda si a părinților acestora pe care îi reprezintă în calitate de Președinte al Comitetului Reprezentativ al Părinților.

Implicată total în aducerea unui echilibru în programa de studiu a copiilor din Liceul Teoretic Marin Preda, a implementat 2 materii noi – Educația Juridică și Educația Financiară și a creat clubul de Robotică al școlii, în care predă gratuit, în fiecare săptămână, alături de fiica ei.

Organizează evenimente caritabile în baza Parteneriatelor încheiate cu ONG-uri care susțin educația, încurajând crearea condițiilor de studiu, colaborează cu Inspectoratul Școlar și cu Autoritățile Locale în vederea asigurării celor mai bune condiții de studiu și al unor standarde firești. Voluntar al Educației Juridice și Formator, susținător al implementării Proiectului de Educație Juridică la nivel național.


Tudor Roșu
Voluntar

Am absolvit liceul în anul 2005, profil Uman (Istorie și Științe Sociale), în cadrul Liceului Teoretic “Ion Luca” din Vatra Dornei.

Odată cu venirea pandemie, am simțit că am o obligație cel puțin morală față de cei care, în decembrie 1989 ne-au câștigat libertatea și care acum au ajuns la o vârstă destul de vulnerabilă în fața coronavirusului.

Am ales să mă implic în Vedem Just, pentru că aveau pornit un proiect în care mă regăseam și puteam să îi ajut să îl ducă la bun sfârșit într-un timp cât mai scurt.

Pe lângă proiectul vizierelor, VeDem Just avea la bază pornit un proiect în care cred cu adevărat, și anume, introducerea Educației Juridice in școli. Un proiect care pare să fie o “piesă” extrem de importantă pentru societate și care, până acum, a lipsit cu desăvârșire. Sunt ferm convins că dacă beneficiam de această materie, România ar fi avut o rată a infracționalității mult mai redusă și cu siguranță ne-am fi bătut pentru ultimele locuri în lume la titlul de “Cea mai coruptă țara din lume”.


Adoriana-Victoria Țerescu
Voluntar și Avocat

Absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității București, având masterul în Dreptul Afacerilor, absolvit tot în cadrul Universității din București, recent absolventă a Programelor de pregătire psiho-pedagogică din cadrul DPPD Universitatea de Vest din Timișoara este avocat practicant în domeniile drept civil, comercial și protecția datelor cu caracter personal.
Consideră că viitorul unei societăți civilizate constă într-o societate educată. Romania este într-un proces de dezvoltare din acest punct de vedere și asta o determină să se implice în diverse proiecte și activități educative și sociale. A ales să se alăture proiectului VeDem Just deoarece acesta este un promotor în a pleda pentru valorile sănătoase ale unei societăți, în a explica tinerilor rolul lor esențial în societate și importanta cunoașterii noțiunilor elementare de educație juridica pentru că ”Libertatea lor se termina acolo unde începe libertatea celorlalți.”


Ioan Mircea David
Voluntar și Avocat

Avocat în cadrul Baroului București și membru al Uniunii Juriștilor din România.
Obiectivul principal al activităților pe care le desfășoară în cadrul Asociației “Voci pentru Democrație și Justiție” constă în educarea tinerilor, promovarea drepturilor și libertăților fundamentale și, nu în ultimul rând, creșterea gradului de conștientizare în rândul tinerilor că educația juridică reprezintă unul dintre elementele esențiale ce stă la baza dezvoltării fiecăruia.


Antonela Pohoață
Colaborator

Sunt profesoară titulară de limba română și de limba franceză la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, în prezent detașată la Institutul Limbii Române din București, pentru a preda cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în regiunea Asturia din nordul Spaniei.

Ca traducătoare autorizată de către Ministerul de Justiție din România și de Ministerul de Afaceri Externe din Spania, am tradus în limba spaniolă manualul de educație juridică „Elevul și legea”.

Mă voi ocupa, în principal, de proiectul dedicat implementării Educației Juridice în Diaspora și când mă voi întoarce în țară voi preda, în mod sigur, Educația Juridică în școala mea.


Laura Ghibu
Colaborator

Laura Ghibu a trăit in România comunistă până la 18 ani apoi în Suedia, Țara Galilor, Italia și Elveția.

Dorește să trăiască in România, dar într-o Românie în care statul să respecte cetățeanul iar cetățeanul să respecte legea.

E activist civic și medic stomatolog specialist în chirurgie orală.

Experiența internațională a învățat-o să respecte culturi și opinii diferite de ale sale, să caute soluții la probleme și să construiască punți.

E voluntarul VeDemJust “out of the box”.


Andreea Lișiță
Colaborator

Studentă în anul 3 la Facultatea de Drept din cadrul Universității Transilvania.

Merge în școli alături de colegii din organizație pentru a ține ore de educație juridică. Este consilier financiar independent în formare.


Dragoș Lucian Ivan
Colaborator


Echipa VedemJust posedă dârzenia de a își dedica profesionalismul și ființa celor din jur. Experiența de voluntar în cadrul acestei echipe este presărată cu peripeții și persoane ce cântăresc enorm atât în dezvoltarea personală, cât și a comunităților prin care ne perindăm cu proiectele VedemJust.

Din ipostaza de voluntar am putut să îmi ofer experiența de avocat, traducător autorizat și formator, dar și cei peste 9 ani de experiență în postura de cadru didactic universitar în cadrul unor universități din România și din străinătate, precum Școala Națională de Studii Politice și Administrative București, Universität Autonoma de Barcelona și Universitatea Politehnica București.

Consider că este necesar să îmi exploatez cât mai bine pregătirea, fiind licențiat al facultății de drept, licențiat în filologie – limbi străine și cu masterat, doctorat, certificat traducător/interpret autorizat de Ministerul Justiției, certificat Train the Trainers. Toate acestea contează cât timp aduc plus valoare comunității și sunt valorificate în echipă. În cadrul VedemJust există doar proiecte ce îți oferă satisfacție personală și profesională. Le mulțumesc.


Mulțumim celor care au colaborat cu noi de-a lungul timpului ca voluntari, membri, colaboratori: Vlad – Andrei Uță – membru fondator, Roxana Moga – membru fondator, David Burcovschi, Loredana terec, Ramona Băluță, Lorena Toma, Corina Bucur, Roxana Zaharie.