Hotărâri remarcabile: Condamnare pentru homeschooling

Doi părinți au fost condamnați definitiv de justiția română pentru că și-au retras cei patru copii de la școală pentru a face cu ei homeschooling (Dosar nr. 613/177/2023).

Cei doi au împreună patru copii minori (8, 10, 11 și 13 ani) care frecventau școala în com. Bratca, jud. Bihor. În luna septembrie 2021 i-au retras de la școală pentru a-i educa ei singuri acasă în sistemul de învăţământ de tip homeschooling, din cadrul Home Life Academy, ulterior la West River Academy. Directorul a sesizat Parchetul.

Părinții nu erau de acord cu sistemul de predare online, aveau un program flexibil și puteau să se ocupe 3 ore pe zi de copii. Ei au folosit manuale din România. Mama are 8 clase, tata are 12 clase. Procurorii au constatat că cele două școli nu au oferit cursuri online și nici manuale, ci au permis părinților să-şi aleagă felul în care să îşi educe şi să îşi testeze copiii. Singura obligaţie era de a transmite de două ori pe an rezultatele testelor, în baza cărora, la finele anului şcolar, copiii primeau o foaie matricolă. Psihologii au găsit mari lacune în dezvoltarea copiilor și stimă de sine scăzută a copiilor.

Cei doi părinți au fost acuzați de procurori pentru comiterea infracțiunii de „împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu” prevăzută de art. 380 alin. 1 din C. Pen, pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an și pe 21 febr. 2023 au fost trimiși în judecată. În fața judecătorilor, cei doi au recunoscut fapta.

Ca urmare, Judecătoria Aleșd a decis la data de 21 dec. 2023 condamnarea celor doi la câte 4 luni închisoare, care a fost suspendată pe timp de 2 ani, perioadă în care ei trebuie să muncească 40 ore în folosul comunității. Motivarea poate fi citită AICI. Instanta a stabilit homeschooling este o formă de învățământ nerecunoscută în România, iar cursurile urmate la această formă de învățământ nu pot fi echivalate conform învățământului românesc; totodată unitățile Home Life Academy, respectiv West River Academy nu figurează în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui alt sistem educațional din altă țară, nefiind acreditate la noi.

Nemulțumiți de pedeapsa primită, cei doi au contestat hotărârea. Pe data de 9 mai 2024 Curtea de Apel Oradea a stablit că ei nu au dreptate și condamnarea este legală. Astfel, sentința a rămas definitivă.

Urmărește-ne:
0