Raportul V-Dem pe anul 2024: România se autocratizează

Pe data de 7 martie 2024 a fost publicat Raportul privind Democrația pentru anul 2024, produs de Institutul V-Dem de la Universitatea din Gothenburg, Suedia. Acesta oferă o evaluare cuprinzătoare a stării democrației la nivel global, folosind cel mai mare set de date global pe acest subiect, cu peste 31 de milioane de puncte de date pentru 202 țări, de la anul 1789 până în anul 2023.

Ca o perspectivă generală, lumea se împarte în 91 de state democratice și 88 de state autocratice. Acesta din urmă conțin însă 71% din populația globală. Trendul este creșterea autocrațiilor, iar în Europa de Sud și de Est situația s-a înrăutățit pentru Grecia, Ungara, Polonia și România. Se deteriorează libertatea de exprimare (în 23 țări) și libertatea alegerilor (în 35 țări) . 42 de state trec dinspre democrație spre autocrație, în timp ce doar 7 trec de la autocrație la democrație. Lumea se întoarce la nivelul anului 1985.

Autocratizarea înseamnă că țara experimentează un proces de deteriorare a instituțiilor și practicilor democratice. Aceasta implică o reducere a libertăților civile, o slăbire a mecanismelor de check and balance care limitează puterea executivului, o erodare a independenței justiției, restrângerea libertății presei și a drepturilor de asociere și adunare, precum și potențiale probleme în ceea ce privește corectitudinea și transparența proceselor electorale.

România este clasificată ca o democrație electorală, dar se află într-un proces de autocratizare.

Raportul este disponibil AICI.

Urmărește-ne:
0