CtEDO: România, vinovată de condiții rele de detenție

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis azi, în cauza Polgar, că România a încălcat drepturile omului prin condiții precare de detenție în penitenciar.

În aprilie 2012, numitul Polgar Tibor este arestat preventiv și plasat în Arestul Poliției, apoi a fost condamnat și plasat în penitenciarul Aiud, Rahova, Deva, Jilava, Gherla până la eliberarea din iulie 2015. Plângerea sa se referă la condițiile materiale de detenție din închisorile Aiud, Deva și Gherla. El s-a plâns de condițiile precare de detenție din închisori și de transportul dintre penitenciare.

În anul 2017 a dat în judecată autoritățile publice la instanțele din România. Tribunalul Alba a constatat că acțiunea pentru perioada mai veche de trei ani era prescrisă, iar pentru perioada dintre aprilie 2014 până la liberare a obligat statul la plata sumei de 500 de euro daune morale. Curtea de Apel Alba-Iulia a menținut soluția. Reclamantul a dat în judecată România la Strasbourg.

Curtea Europeană a constatat că în fața instanțelor naționale reclamantul s-a plâns cu depășirea termenului de prescripție (3 ani) pentru condițiile din Aiud, că nu s-a plâns de condițiile de la Rahova și Jilava, nici de condițiile de transfer între penitenciare, și că în Gherla a fost deținut într-o celulă bine luminată și ventilată în care i s-a acordat spațiu locativ de 4,28 m², cu acces permanent la baie și dușuri de două ori pe săptămână.

CtEDO a decis că România a încălcat art. 13 (dreptul la un recurs efectiv) și 3 (interzicerea torturii) din CEDO cu privire la condițiile de la Deva: suprapopulare, saltele uzate și infestate cu ploșnițe, absența unei băi, condiții igienice precare, ventilație slabă a celulelor. Curtea a mai constatat că, de puțin timp, s-a stabilit în România că cel deținut se poate plânge împotriva statului de condiții conform art. 1349 C.civ.

Cauza pilot în materia condițiilor de detenție: Rezmiveș ș.a vs. România, hot 25.04.2017.

Urmărește-ne:
0