18 iulie – Ziua Internațională Nelson Mandela

Prin Rezoluția nr. 64/13,  în anul 2009 AG a ONU a declarat 18 iulie drept Ziua Internațională Nelson Mandela. Se recunoaște, astfel, contribuția fostului președinte sud-african în lupta pentru democrație și promovarea culturii păcii și libertății la nivel internațional.

Nelson Mandela s-a născut la 18 iulie 1918. A trăit în Africa de Sud, fostă colonie britanică, țară cunoscută pentru minele de diamante. În 1948, partidul de la putere a început să aplice politica de apartheid. În anul 1964 Mandela, un opozant al acestei politici, este condamnat la închisoare pe viață. După 27 de ani a fost eliberat, în urma unor campanii de susținere internațională. În 1993 a primit premiul Nobel pentru Pace. Partidul său câștigă primele alegeri libere în 1994, iar el este ales președintele țării până în 1999, fiind primul președinte de culoare al acestei țări. A luptat împotriva colonialismului și discriminării.  A decedat în anul 2013. 

Prin apartheid, populația minoritară albă a dezvoltat o politică rasială, consacrată prin legi,  împotriva celor de culoare, lipsită de multe drepturi: de a deține proprietăți în anumite localități, de a circula fără permis de liberă trecere, de a vota și de a fi ales, de frecventa anumite școli, plaje, mijloace de transport – rezervate exclusiv albilor. 

Citate celebre

„Pentru a fi liber nu este suficient să te eliberezi de lanţuri, trebuie să respecţi şi să susţii şi libertatea altora.”

„Educatia este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea”

 Discriminarea pe temei de rasă este interzisă în România prin OG nr. 137/2000. Incitarea la ură este infracțiune conform art. 369 Cod Penal. Săvârșirea unei infracțiuni pentru motive legate de rasă constituie circumstanță agravantă potrivit art. 77 Cod Penal. 

Pagina dedicata : AICI

Urmărește-ne:
0