România a depășit pragul de 11.000 de acte normative primare în vigoare

Potrivit datelor furnizate de Consiliul Legislativ, azi, 30 septembrie 2021, în România s-a ajuns la un număr de 11.008 acte normative primare care sunt în vigoare. În concret, este vorba de: 7.479 de legi, 1.035 de ordonanțe de Guvern și 2.494 de ordonanțe de urgență ale Guvernului.

Asociația VeDem atrage atenția că, potrivit art. 1 alin. (5) din Constituție, toate actele normative sunt obligatorii, atât cele primare (legi, OG, OUG), cât și cele secundare și terțiare (Hotărâri de Guvern etc). În fața judecătorului nimeni nu poate invoca drept scuză necunoașterea legii. Or, în condițiile unei adevărate inflații legislative în România, respectarea legii – care este de esența principiului legalității ce caracterizează democrația – devine problematică. Credem că statul trebuie să asigure informarea adecvată a cetățenilor cu privire la legile existente și doar apoi să le pretindă respectarea lor.

Tocmai de aceea, VeDem Just reiterează importanța unui program național de educație juridică. De peste cinci ani asociația promovează educația juridică în școli, prin întâlniri non-formale și disciplină opțională în curriculum la decizia școlii; de aproape un an organizația susține prin efort propriu aplicația gratuită pentru mobil „Lege-n-Dar” prin care cei interesați sunt ținuți la curent cu noutățile legislative și jurisprudențiale. Un astfel de program însă ar trebui susținut în mod permanent de către stat, mai ales că educația juridică apare ca un deziderat în Raportul România Educată desfășurat sub patronajul Președintelui României.

Urmărește-ne:
0