5 octombrie – Ziua Profesorilor

Ziua de 5 octombrie a fost desemnată prin Rezoluția nr. 27/C/INF.7  a UNESCO din 1993  drept ”Ziua Internaţională a Profesorilor” (International/World Teachers’ Day) . Se subliniază, astfel, importanța și rolulul jucat de dascăli în întreaga lume, dar și responsabilitatea pe care o poartă în educarea generațiilor viitoare. Nu se confundă cu Ziua Internaţională a Educaţiei, stabilită de ONU pe data de 24 ianuarie.

Prin această zi se aminteşte de adoptarea la 5 octombrie 1966 a  ”Recomandării UNESCO/OIM  privind statutul profesorilor” care stabilește criterii de referință cu privire la drepturile și responsabilitățile cadrelor didactice, precum și standarde pentru formarea inițială și cea continuă, recrutare, angajare și condiții de predare și învățare. Pentru profesorii din învățământul superior există o recomandare distinctă, adoptată în anul 1997.

În România, există peste 235.000 de cadre didactice pentru cele 18.000 de şcoli în care sunt 2,9 milioane elevi. Statutul personalului didactic este reglementat în art. 232-327 din Legea nr. 1/2011 a educaţiei. Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar a fost aprobat prin Ordinul nr. 4831/2018 a ministrului educaţiei. Codul de etică şi deontologie profesională universitară este aprobat de către Senatul fiecărei universităţi. Art. 28 alin. (4) din Contractul colectiv de muncă pentru învăţământul preuniversitar stabileşte această zi ca fiind liberă pentru profesori.

5 octombrie a fost desemnată în România drept Ziua mondială a profesorului, prin HG nr. 680/1994, deşi Guvernul unei ţări nu are abilitatea de a desemna o zi mondială. Pe 5 iunie este Ziua Învăţătorului

Pagina dedicată: AICI; #WorldTeachersDay, #teachersday

Urmărește-ne:
0