Ziua Educației Juridice: 17 noiembrie

Începând cu 2022, în fiecare an, la data de 17 noiembrie se va sărbători în țara noastră Ziua Educației Juridice (Legal Literacy Day). Scopul acestei zile este de a conștientiza nevoia la scară largă de alfabetizare juridică și pentru a onora efortul sutelor de profesori din România care predau formal opționalul de educație juridică și a sutelor de specialiși în drept care participă la întâlnirile non-formale din școli pe teme de legislație și justiție.

Ziua a fost aleasă pentru a aminti că la data de 17 noiembrie 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 273/2021. Aceasta a modificat Legea educației, impunând ca, printre competențele-cheie care se vor dobândi de către elevii din învățământul primar și cel gimnazial de învățământ să fie și cele juridice.

Alfabetizarea juridică presupune dobândirea timpurie, de către publicul larg, de cunoștințe elementare despre lege și justiție în vederea responsabilizării cetățenilor, a încurajării implicării civice la nivel individual, a identificării de soluții eficiente pentru apărarea drepturilor, a reducerii delincvenței juvenile și a numărului de victime minore ca urmare a comiterii unor infracțiuni, a creșterii încrederii în autoritățile legale și judiciare.

Pentru elevi, dobândirea acestor cunoștințe se face prin instruirea în cadrul orelor de educație juridică, atât formală – de către profesori de juridică ce predau această materie săptămânal, ca disciplină opțională, cât și non-formal – de către specialiștii în drept ce organizează întâlniri cu elevii în școli sau în instituții juridice.

Această zi a fost declarată la data de 13 martie 2022 de către adunarea generală a asociației Voci pentru Democrație și Justiție din România. VeDem Just a fost fondată în anul 2015 și este principalul promotor și susținător al educației juridice pentru elevii din întreg sistemul de învățământ preuniversitar. Organizația a dezvoltat programul „EDUIURIS” de educație juridică pentru copii și tineri, care presupune întâlniri cu elevii, conceperea de resurse tipărite și digitale pentru a fi utilizate la ore, coordonarea studenților la drept și a profesioniștilor dreptului care predau voluntar educația juridică non-formală, instruirea profesorilor pentru a preda educația juridică formală. Cele mai cunoscute resurse de educație juridică produse de asociația VeDem Just sunt: ghidul „Elevul și Legea” și aplicația pentru mobil „Lege-n-DarProgramul s-a dezvoltat în România și Republica Moldova.

Pentru a celebra Ziua Educației Juridice, VeDem Just va organiza, anual, concursul „Love the law” pe modelul evenimentelor „Know the Law” și „I love Rule Of Law” organizate în anii trecuți, care va deveni, în timp, olimpiada de juridică. De asemenea, organizația recomandă:

  • organizarea de întâlniri în cadrul școlilor cu studenți la drept și practicieni ai dreptului, respectiv cu reprezentanți ai celor trei puteri în stat pentru a discuta aspecte legislative și juridice explicate pe înțelesul copiilor;
  • vizite ale elevilor în cadrul instituțiilor juridice: barouri, secții de poliție, parchete, instanțe judecătorești;
  • organizarea de procese simulate în sălile de judecată, cu participarea copiilor ca actori;
  • organizarea de concursuri de eseuri și concursuri de dezbateri pe teme de legislație și justiție;
  • urmărirea la clasă de materiale informative aflate pe contul de YouTube al programului de educație juridică.

Social media: site –  AICI; FB – AICI; Insta – AICI; Twitter – AICI; YouTube – AICI;
#educatiejuridica; #ziuaeducatieijuridice; #legalliteracyday.

Urmărește-ne:
0