Vloggeriţă, condamnată

Sursa foto: ProTV

Ana Morodan, vlogger cunoscut drept „Contesa digitală”, a fost condamnată pentru că a condus o maşină având permisul suspendat, după ce a consumat substanţe interzise şi a refuzat iniţial analizele.

În data de 28.03.2023, Ana Morodan a condus autoturismul în mun. București. La semafor, cineva a atenţionat poliţia cu privire la comportamentul şoferiţei. Poliţia a solicitat să oprească, dar ea s-a deplasat încă 30 min, acroşând două maşini. A refuzat să prezinte documentele sale şi ale maşinii. Poliţia i-a solicitat să supună testării anti-alcool şi anti-drog, dar a refuzat, spunând că vrea avocat şi să nu fie testată în public. A fost condusă la clinică pentru a i se recolta probe de sânge, dar a refuzat din nou. I s-a suspendat dreptul de a mai conduce. Morodan a plecat la volanul autoturismului şi, din nou, a fost oprită în trafic, de alt echipaj de poliţie. A fost testată anti-drog şi anti-alcool, care au ieşit pozitive. Apoi a fost condusă la clinică unde în sânge au fost găsite substanțe psihoactive: alprazolam, paroxetin.

Procurorul i-a deschis dosar penal pentru trei infracţiuni. Ajunsă în faţa judecătorului, ea a recunoscut toate acuzaţiile, motiv pentru care a beneficiat de reducerea limitelor de pedepsă cu o treime. Ca urmare, Judecătoria sector 1 Bucureşti a condamnat-o la pedepsele:

– 10 luni închisoare pentru refuz de la prelevarea de mostre biologice. Instanţa a arătat că recoltarea de probe biologice nu este un caz în care avocatul trebuie să fie prezent şi că timpul de aşteptare a lui ar duce la eliminarea substanţelor din corp;

6 luni pentru conducere a unui vechiul fără permis de conducere. Instanţa a arătat că poliţistul i-a spus expres că nu are voie să conducă autoturismul după suspendarea acestui drept şi că trebuia să ajungă la Biroul de Accidente Uşoare cu maşina, fără a o conduce;

10 luni pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Instanţa a arătat că substanţele regăsite în organismul inculpatei fac parte din cele psihotrope care prezintă interes în medicină, supuse controlului, înscrise în Tabelul III din Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope. Chiar dacă avea prescripţie medicală pentru medicamente, ea nu trebuia să se urce la volan.

Pedeapsa finală este de 1 an 3 luni şi 10 zile închisoare, care nu va fi executată în penitenciar, ci condamnata timp de 2 ani rămâne în libertate, dar sub probaţiune şi va munci 60 de zile gratuit în folosul comunităţii. Instanţa nu a fost de acord să îi acorde nici circumstanţe atenunate, nici să o sancţioneze doar cu amendă, fiindcă: a refuzat prima testare, nu a ţinut seama de atenţionările primului poliţist că acest lucru constituie infracţiune, respectiv să nu conducă ulterior, se afla la volan într-o stare în care a pus în pericol grav siguranţa circulaţiei pe drumurile publice şi pentru că a comis trei infracţiuni în aceeaşi zi.  În acelaşi timp, s-a reţinut în favoarea ei faptul că are un loc de muncă, nu are antecedente penale, a recunoscut comiterea faptelor şi nu a consumat substanţele respective în scop recreaţional, ci pentru tratarea anumitor tulburări psihice.

Motivarea soluţiei de condamnare poate fi citită AICI. Soluţia poate fi contestată de procuror şi de inculpată.

#hotarariremarcabile este un proiect de #educatiejuridica al asociatiei #VeDemJust. Pentru a fi la curent cu noutăţile în materie de legi şi de jurisprudenţă, descărcaţi în telefonul mobil aplicaţia Lege-n-Dar.

Urmărește-ne:
0