Violența din școli – radiografie și soluții

Școala trebuie să fie un mediu pentru educație, nu teatru de conflicte și piață de droguri. Atât elevii, cât și profesorii trebuie să fie în siguranță atât timp cât se află la școală și în perimetrul acesteia.

Presa relevă zilnic cel puțin un caz în care un minor este agresat sau agresează. Cele mai multe fapte se comit în mediul școlar și în cel online. Bullyingul (violența psihologică) a fost depășit de un fenomen mult mai dur și alarmant: violența fizică. O expunere a violenței școlare, împreună cu situația drogurilor, armelor albe, bullyingului este făcută în mod inedit, dar îndrăzneț, de către VeDem Just – o asociație de juriști, profesori și tineri, al cărei proiect principal este educația juridică a noii generații.

Radiografia VeDem Just privind situația din școli e cuprinsă în trei materiale: ce relevă presa în acest sens – AICI, ce deficiențe majore de legislație și de management sunt – AICI și care sunt măsurile pe care le propune asociația VeDem Just pentru combaterea serioasă a violenței din școli – AICI. Da, știm, unele măsuri sunt radicale: control psihologic la elevi și profesori, exmatricularea elevilor indisciplinați sau școală de corecție pentru delincvenții juvenili. Credem însă că situațiile extreme reclamă măsuri extrem de ferme. Profesorii și elevii trebuie să fie în siguranță.

Urmărește-ne:
0