11 martie – Ziua Europeană de comemorare a victimelor terorismului

11 martie a fost declarată de Comisia Europeană ca fiind Ziua europeană de comemorare a victimelor terorismului.

Marchează data când au avut loc patru atentate la Madrid, în dimineața zilei de 11 martie 2004. Atunci, zece rucsacuri încărcate cu TNT au explodat în patru trenuri din Madrid, aflate în patru stații diferite şi unde era foarte mare trafic de pasageri. Exploziile au avut loc simultan între orele 7:39 – 7:42. Au murit 199 de persoane, dintre care 16 cetățeni români şi au fost rănite 1467.

Actele de terorism sunt comise din interese politice: se atacă populaţia care nu este implicată în conflict, folosindu-se acte de violenţă extremă, pentru a trasmite frică şi intimidare în scopul de a determina anumite acţiuni din partea statului, cum ar fi eliberarea unor teritorii, predarea unor deţinuţi, obţinerea unor sume mari de bani etc.

Potrivit datelor oferite de EUROPOL, în anul 2019 au fost dejucate şi au eşuat 119 atacuri teroriste în 13 state membre ale UE; 1.004 persoane au fost arestate sub suspiciunea de infracțiuni legate de terorism în 19 state membre ale UE; Belgia, Franța, Italia, Spania și Marea Britanie au raportat cele mai mari cifre; zece persoane au murit din cauza atacurilor teroriste din UE și 27 de persoane au fost rănite.

La nivel internaţional, România a ratificat două tratate: Convenţia internaţională pentru reprimarea atentatelor teroriste cu explozibili şi Convenţia internaţională privind reprimarea actelor de terorism nuclear.

La nivel Consiliului Europei, România a ratificat Convenţia CoE privind prevenirea terorismului. Acţiunile CoE sunt coordinate de un organism interguvernamental numit CDCT care formulează recomandări şi ghiduri către statele membre pentru a lupta cu terorismul. O listă a convenţiilor europene este disponibilă AICI (aceste documente sunt obligatorii), iar o listă a standardelor europene în materie de terorism este disponibilă AICI (acestea sunt recomandări). O listă a altor acte internaţionale semnate de România în acest domeniu se află AICI. Cu privire la respectarea drepturilor omului în materie de terorism, CtEDO a întocmit un Ghid şi o fişă tematică cu jurisprudenţă – în En (2020) şi în Ro (2019).

La nivelul UE, există Directiva de combatere a terorismului şi Directiva cu privire la victimele infracţiunilor. Recent, s-a înfiinţat Centrul UE de expertiză pentru victimele terorismului, care a redactat şi un manual adresat acestor victime. De asemenea, s-a înfiinţat RAN – o reţea de conştientizare cu privire la radicalizare – care are grupul de lucru RAN Vot cu privire la victimele terorismului.

În România există o lege pentru prevenirea şi combaterea terorismului şi o lege pentru interzicerea finanţării terorismului. Structura din cadrul Ministerului Public specializată în combaterea și investigarea infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism a fost înființată în anul 2004 şi se numeşte DIICOT. Aceşti procurori lucrează cu poliţişti specializați din cadrul BCCO. Informaţiile pot fi furnizate şi de SRI, care are şi responsabilitatea intervenţiei contrateroriste.

Platforma naţională FIIPREGATIT.RO este destinată pregatirii populaţiei pentru diverse situaţii, inclusiv pentru antiterorism. Nivelul de risc terorist este reprezentat pe patru niveluri: scăzut, precaut, ridicat, critic. Linia telefonică antitero este 0800.800.100 – aici cetăţenii pot semnala oricând situaţii suspecte a genera acţiuni teroriste.

Pe data de 21 august se celebrează Ziua internaţională pentru comemorarea și omagierea victimelor terorismului.

jurist, Gianina Clop

Urmărește-ne:
0