Ziua Sf. Valentin – Ziua îndrăgostiților

Valentin din Terni este un martir din sec. III declarat sfânt de către creștinii romano-catolici. A fost executat de romani pentru că ar fi cununat religios mai multe perechi de îndrăgostiți, deși acest lucru era interzis de împărat. În zilele noastre este considerat protectorul îndrăgostiților. Se celebrează pe 14 februarie.

În România, căsătoria și cununia religioasă sunt două lucruri diferite. Căsătoria se declară de ofițerul de stare civilă de la primărie pentru cei care sunt de sex opus și au împlinit vârsta de 18 ani (pentru motive temeinice, se pot căsători cei care au 16 ani, dar cu încuviințarea părinților și autorizarea instanței), cu doi martori de față. În acel moment cei doi devin soți, legătura lor este trecută în Registrul de stare civilă și se dovedește cu certificatul de căsătorie. Căsătoria poate fi sau nu precedată de logodnă. Detalii la art. 235-404 Codul civil.

Cununia religioasă este facultativă. Ea are loc în fața preotului, care îi poate primi pe cei doi numai dacă anterior s-au căsătorit la ofițerul de stare civilă. În timpul ceremoniei are loc logodna și apoi cununia, cu nașii de față. Din acest moment cei doi poartă verighete pe degete, pentru a arăta și celorlalți legătura lor. Apoi urmează petrecerea de nuntă.

Sub aspectul drepturilor și al obligațiilor, doar căsătoria are efecte legale, pe când cununia are doar efecte morale.

Atenție: În calendarul ortodox, pe data de 30 iulie, este prăznuit Sfantul Ierarh Mucenic Valentin. Nu are legătură cu Valentin din Terni.

Urmărește-ne:
0