Ultrajul la profesori

UPDATE: CCR a găsit vicii în procedura de adoptare şi a întors proiectul de lege înapoi în Parlament.
COMUNICAT:
Asociația VeDem Just comunică publicului că, astăzi, Parlamentul României a adoptat o lege prin care personalului didactic din învățământul preuniversitar beneficiază de o protecție sporită. Legea va fi trimisă Președintelui României spre promulgare și va intra în vigoare în 3 zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.

Noua lege spune următoarele:
– amenințarea, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul, săvârșite împotriva unui profesor aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se vor sancționa mai aspru: limitele de pedeapsă prevăzută de Codul penal pentru aceste infracțiuni se majorează cu o treime. De exemplu, pentru amenințare pedeapsa va fi de la 4 luni la un an și trei luni închisoare; pentru lovire va fi 4 luni – 2 ani și 8 luni; dacă vătămarea necesită până în 90 zile de îngrijiri medicale pedeapsa va fi 8 luni – 6 ani și 8 luni; pentru vătămări mai grave va fi 2 ani și 8 luni – 9 ani și 4 luni;
– pentru comiterea oricărei infracțiuni împotriva profesorului sau a bunurilor lui ori a membrilor familiei sale în scop de intimidare sau răzbunare: limitele de pedeapsă prevăzută de Codul penal pentru aceste infracțiuni se majorează cu o treime. De exemplu, pentru distrugere sau violare de domiciliu pedeapsa va fi 4 luni – 2 ani și 8 luni închisoare; pentru furt va fi 8 luni – 4 ani închisoare
– directorii care află la școală de comiterea unei astfel de infracțiuni sunt obligați să anunțe imediat procurorul. Dacă nu o fac, art. 267 din Codul penal spune că e infracțiune.
Vor fi sancționați: autorii faptelor de agresiune împotriva profesorilor indiferent că sunt elevi de la 14 ani în sus, părinți, alte cadre didactice sau orice altă persoană.
Fișa legii votată azi poate fi accesată aici: http://bit.do/profinou.

Urmărește-ne:
0