Trafic de persoane: noua Strategie a UE

Pe data de 14 aprilie 2021, Comisia Europeană a prezentat nouă strategie de combatere a traficului de persoane (2021-2025), axată pe prevenirea infracționalității, aducerea traficanților în fața legii, protejarea victimelor și consolidarea capacității lor de acțiune.

Strategia pornește de la cadrul legal și de politică cuprinzător instituit la nivelul UE pentru a aborda traficul de persoane, bazat pe Directiva UE privind combaterea traficului de persoane.

Context

În perioada 2017-2018, au fost peste 14 000 de victime înregistrate în Uniunea Europeană. La nivel mondial, traficanții obțin într-un singur an profituri estimate la 29,4 miliarde euro. Întrucât se preconizează că cererea de exploatare va crește, că traficanții își vor muta activitatea online și că pandemia va crea probabil condiții propice pentru ca acest fenomen să ia amploare, strategia prezintă măsurile prin intermediul cărora UE și statele membre vor putea continua să riposteze.

Victimele sunt în principal femei și fete traficate în scopul exploatării sexuale. Iată câteva date din raportul pe anul 2020 privind progresele înregistrate în lupta împotriva traficului de persoane:

  • Ţările unde s-au traficat cele mai multe persoane sunt Franţa, Italia, Ţările de Jos, Germania, România; cei mai mulţi copii au fost traficaţi în UK, Franţa, România, Ungaria, Germania;
  • Aceste victime au cetăţenia statelor: România, UK, Ungaria, Franţa, Polonia. România este pe primul loc încă din anul 2015. Media în UE este de 11 victime la un milion de locuitori, dar în România este de 74 la un milion. La numărul de copii români traficaţi suntem pe locul doi, după UK.
  • Cei mai numeroşi suspecţi de comiterea traficului de persoane sunt din Italia, Franţa, Germania, România, Spania.
  • Cele mai multe cazuri de trafic de persoane au fost instrumentate de Franţa, Belgia, România, Austria, Bulgaria.
  • Cele mai multe condamnări au fost date în Franţa, România, Germania, Spania, Belgia.

Întrucât infracțiunea de trafic de persoane este comisă adeseori de grupări organizate, Strategia de combatere a traficului de persoane este strâns legată de Strategia UE privind combaterea criminalității organizate. Protejarea societății împotriva criminalității organizate și, în special, combaterea traficului de persoane reprezintă o prioritate în cadrul noii Strategii a UE privind o uniune a securității.

Site dedicat: AICI 

Urmărește-ne:
0