31 Martie – Ziua Internațională a Vizibilității Persoanelor Transgender

Sursă: freepick.com

31 martie este marcată ca Ziua Internațională a Vizibilității Persoanelor Transgender (TDOV).  Este dedicată sărbătoririi persoanelor transgender, creșterii gradului de conștientizare a discriminării cu care se confruntă acestea, dar și celebrarea reușitelor și contribuțiilor acestora în societate. Ziua a fost fondată de activista transgender din SUA, Rachel Crandall, din Michigan, în 2009 și este diferită ca scop de Ziua internațională de comemorare a persoanelor trans.

Transgender este termenul care include acele persoane care au o identitate de gen diferită de sexul atribuit la naștere, dar și pe cele care își prezintă identitatea de gen diferit față de genul atribuit la naștere. Tranziția se referă la eforturile pe care persoanele transgender le fac pentru a trăi conform identității lor de gen. Uneori este aleasă tranziția juridică (modificarea actelor de stare civilă și recunoașterea juridică deplină a identității de gen) și tranziția medicală (proceduri medicale de afirmare a genului).

Cea mai timpurie celebritate cunoscută ca fiind transgender este Elagabalus, împăratul roman din dinastia Severilor, care prefera să fie numit doamnă și să poarte articole vestimentare feminine. Una dintre cele mai cunoscute celebrități transgender a zilelor noastre este Chaz Bono, scriitor, actor și muzician american, fiica lui Sonny Bono și Cher.

În Europa: Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat rezoluția privind drepturile persoanelor transgender (2015), Parlamentul European a emis o rezoluție prin care UE a fost declarată Zonă liberă LGBTIQ (2021) . Documente de interes ale Comisiei Europene: aici, unde se află inclusiv Strategia privind egalitatea LGBTIQ pentru 2020-2025. Pe 31.03.2021 a fost lansat Raportul CERecunoașterea legalității identității de gen. Călătoria persoanelor trans către egalitatea deplină.

În România: Aceste persoane sunt protejate împotriva discriminării prin OG nr. 137/2000, iar instituţia care sancţionează încălcarea acesteia este CNCD. Potrivit Deciziei CCR nr. 530/2008, schimbarea sexului – ca element al identităţii şi al însăşi stării civile – este o decizie care aparţine persoanei şi nu poate fi condiţionată de obţinerea unei hotărâri judecătoreşti. Persoana are dreptul să decidă singură identitatea de gen pe care şi-o asumă şi să acţioneze în consecinţă, dar modificarea menţiunilor în actele de stare civilă în ce priveşte rubrica „sex” presupune intervenţia statului care cere persoanei să parcurgă o procedură în faţa instanţelor de judecată. Art 43 din Legea nr. 119/1996 arată condiţiile în care pot fi modificate actele de stare civilă în cazul specific al schimbării sexului.

ONG-ul Identity.Education a creat un GHID util dedicat părinților cu copii trans, iar în 2020 a fost lansat un RAPORT cu privire la persoanele trans din România.

Site dedicat acestei zile AICI; #TDOV

Urmărește-ne:
0