LEGE NOUĂ: Pedepse mai mari pentru traficanții de droguri și de etnobotanice.

Astăzi, 5 martie 2023, intră în vigoare Legea nr. 45/2023 care modifică legislația privind drogurile și etnobotanicele. Au crescut pedepsele pentru trafic național și trafic internațional de droguri; traficantul de droguri de mare risc va primi întotdeauna pedeapsă cu închisoarea în penitenciar. Pedepsele pentru cei care dețin droguri în vederea consumului propriu au rămas aceleași. Au crescut pedepsele pentru traficanții de etnobotanice; consumatorii nu vor fi pedepsiți.

Au crescut pedepsele pentru trafic de droguri. Astfel, cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, cumpărarea și deținerea pentru trafic de:

– droguri de risc (ex: canabis) erau pedepsite în 2-7 ani închisoare, de acum va fi 3-10 ani închisoare;

– cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, cumpărarea, deținerea de droguri de mare risc (ex: cocaină, heroină, ecstasy) pentru trafic erau pedepsite în 5-12 ani închisoare, de acum va fi 5-15 ani închisoare. Aceasta înseamnă că nu se va putea suspenda executarea pedepsei (posibilă doar pentru pedeapsă de maxim 3 ani închisoare), ci traficantul de droguri de mare risc va fi condamnat automat cu detenție în penitenciar.

Au crescut pedepsele pentru traficul internațional de droguri. Astfel, importul și exportul de:

– droguri de risc erau pedepsite cu 3-10 închisoare, de acum vor fi pedepsite cu 5-15 ani închisoare;

– importul și exportul de droguri de mare risc erau pedepsite cu 7-15 închisoare, de acum vor fi pedepsite cu 10-20 ani închisoare;

A crescut pedeapsa pentru distribuitor în caz de deces al consumatorului. Astfel, în caz de deces al consumatorului, până acum traficantul de orice droguri, cel care îndeamnă la consumul de droguri de mare risc sau doctorul care prescria droguri în afara cadrului legal erau pedepsiți cu 10-20 ani închisoare. De acum, pedeapsa va fi de 15-25 ani închisoare, adică mai grav decât o infracțiune de omor.

Nu s-au modificat pedepsele pentru cei care dețin în vederea consumului. Astfel, dacă pentru consum propriu se cultivă, cumpără sau deține droguri de risc a rămas sancțiunea actuală de 3 luni-2 ani închisoare sau amendă 1200-125.000 lei; pentru droguri de mare risc a rămas pedeapsa actuală de închisoare 6 luni-3 ani.

Cu privire la etnobotanice:

– orice operațiuni (cultivare, amestecare, oferire, cumpărare, vânzare, transport) știind că e vorba de etnobotanice erau pedepsite în 6 luni-3 ani închisoare sau amendă, de acum va fi 2-7 ani închisoare;

– orice operațiuni cu substanțe despre care trebuia să știi că sunt etnobotanice erau pedepsite în 3 luni-2 ani închisoare sau amendă, de acum va fi 1-5 ani închisoare;

– orice operațiuni nelegale cu asemenea substanțe dacă pretinzi că sunt permise de lege sau autorizate erau pedepsite în 1-5 ani închisoare, de acum va fi 2-7 ani închisoare;

– publicitatea pentru etnobotanice era sancționată cu închisoare 1 lună-1 an sau amendă, de acum va fi 1-5 ani închisoare.

Procurarea de etnobotanice pentru consum propriu nu este infracțiune. Ca urmare a deciziei nr. 10/2018 a ICCJ-CDCP, s-a considerat că procurarea de etnobotanice de către consumatorul final doar pentru consumul propriu nu este prevăzută în legislație. Parlamentul a decis să reincrimineze această faptă în prima versiune a legii. Președintele României a cerut reexaminarea legii și eliminarea acestei incriminări. Ca urmare, Parlamentul a renunțat la decizia inițială.

Puteți accesa noua legislație, cu modificările incluse, aici: droguri, etnobotanice

Urmărește-ne:
0