TRADUCERE: Declarația Universală privind Democrația

Astăzi este Ziua Internațională a Democrației. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a stabilit că, începând cu anul 2008, data de 15 septembrie să fie sărbătorită ca Zi Internaţională a Democraţiei. Rezoluţia afirmă faptul că „deşi democraţiile sunt caracterizate de valori comune, nu există un model unic al democraţiei” şi, de asemenea, „democraţia nu aparţine unei anumite ţări sau zone”. Ziua Internaţională a Democraţiei are dubla menire de a sărbători democraţia şi de a aminti importanţa promovării şi protejării acestei valori universale.

Pe data de 16 septembrie 1997 a fost adoptată de către Uniunea Inter-parlamentară Declaraţia Universală privind Democraţia. Uniunea Inter-Parlamentară este o organizație internațională a parlamentelor din diverse state. A fost înființată în anul 1889, fiind concepută pentru parlamentari, însă apoi s-a transformat într-o organizație a parlamentelor din statele suverane. În prezent, 179 de parlamente din 193 de țări sunt membre ale organizației. UIP are statut de observator permanent la ONU. Detalii la www.ipu.org.

Declarația a fost adoptată fără un vot de către Consiliul Inter-Parlamentar, la a 161-a sesiune desfășurată la Cairo în 1997. Delegația Chinei și-a exprimat rezerve cu privire la acest text. VeDem Just pune la dispozița publicului traducerea acestei declarații pentru prima dată în limba română. Documentul poate fi descărcat de AICI.

Urmărește-ne:
0