Lege nouă: 100 lei taxă proces civil pentru accidente sau abuzuri

O lege apărută ieri modifică OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru în privinţa sumelor ce trebuie plătite pentru a deschide un proces civil în care se pretind daune. De acum, se va plăti anticipat doar 100 de lei. Legea intră în vigoare sâmbătă, 19 martie 2021. 

Atunci când o persoană dechide un proces civil, e obligată să plătească o sumă anticipat. În funcţie de obiectul cauzei, această taxă este fie fixă (de ex, 20 de lei pentru a contesta o amendă dată de poliţie, 300 lei pentru a divorţa), fie variabilă (în general, 10% din suma pretinsă). Unele procese sunt gratuite, cum ar fi cele pentru pensie de întreţinere, adopţie, şomaj. De asemenea, toate procesele penale sunt gratuite.

În privinţa proceselor unde se pretind daune, sunt două situaţii prevăzute în art. 7 din OUG nr. 80/2013:

  • când este vorba de prejudicii aduse imaginii, onoarei, reputaţiei: suma este de 100 lei;
  • când este vorba accidente sau abuzuri fizice/psihice: de acum, suma va fi tot 100 lei.

Când în urma unui accident de circulaţie se produc vătămări vindecabile în peste 90 de zile, se deschide un proces penal. În acel proces, se stabileşte şi pedeapsa pentru şoferul vinovat, şi despăgubirea pentru victimă. Însă, atunci când dosarul se clasează sau când vătămările sunt mai uşoare, victima are la dispoziţie doar procesul civil. La fel şi pentru victima unui abuz fizic sau psihic, dacă nu a ales să formuleze plângere penală. Până la modificările de ieri, victima ar fi trebuit să plătească o taxă de 10% din valoarea pretinsă pentru a deschide procesul civil, ceea ce îi îngreuna accesul la justiţie. De acum, va plăti o taxă fixă de 100 de lei, indiferent de suma pretinsă de la autor.

Urmărește-ne:
0