Pe înţelesul tuturor: STAREA DE URGENŢĂ

Cine decide? Preşedintele statului decide prin decret, ce este contrasemnat de premier şi care trebuie aprobat în termen de 5 zile de Parlament.

Când? Când sunt pericole grave actuale sau gata să se producă la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.

Ce zonă se vizează? Tot teritoriul ţării sau numai anumite judeţe ori oraşe.

Când începe? De la data publicării decretului, fără a se aştepta decizia Parlamentului.

Cât durează? Cel mult 30 de zile, cu posibilitatea unor prelungiri succesive, fiecare de maximum 30 de zile.

În ce constă? Măsuri excepţionale de natură politică, economică și de ordine publică care se arată în decret.

Cine le pune în executare? Unele atribuții ale administrației trec în competența autorităților militare și a altor autorități publice arătate în decret. Coordonarea o asigură MApN (pentru siguranţa naţională) sau MAI (pentru dezastre).

Ce se poate face? Se limitează exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale: se interzice circulaţia, se închide frontiera, se rechiziţionează bunuri, se efectuează razii, se interzic adunări, se efectuează evacuări, se închid localuri, se suspendă presa, se pune paza militară la anumite instituţii, se raţionalizează alimentele.

Ce nu se face? Nu se limitează dreptul la viaţă, nu este permisă tortura, nu se împiedică accesul la justiţie, nu se pot condamna persoane pentru fapte nereglementate.

Asociaţia VeDemJust, la 12.03.2020

Unde se prevede? OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, care este disponibilă AICI

CITIȚI CU ATENȚIE GHIDUL CETĂȚEANULUI ÎN SITUAȚII DE URGENȚĂ.

Urmărește-ne:
0