Pe 26 martie este Ziua Serviciului Român de Informații. Se amintește, astfel că imediat după Revoluția Română din decembrie 1989, prin Decretul Consiliului Provizoriu de Uniune Națională din 26 martie 1990 a fost înființat Serviciul Român de Informații. Azi, SRI este organizat și funcționează conform Legii nr. 14/1992.
Caracteristici:
- este unul din cele șase servicii de informații ale statului, alături de SIE, STS, SPP, DGIA, DGPI;
- activitatea sa este organizată de CSAT, organizat potrivit Legii nr. 415/2002;
- este supus controlului exercitat de Parlament, conform Hotărârii nr. 30/1993 a Parlamentului.
Atribuții:
- strânge, verifică și valorifică informații privind siguranța națională a României, alături de SIE și SPP, contracarând amenințările la adresa siguranței naționale, așa cum este definită în Legea nr. 51/1991;
- execută activități informative și tehnice de prevenire și combatere a terorismului, conform Legii nr. 535/2004;
- asigură apărarea secretului de stat și prevenirea scurgerii de informații și transportă corespondența oficiala secretă pe întreg teritoriul României, potrivit Legii nr. 182/2002;
- administrează Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor.
Conducere:
- director numit de Camera Deputaților și Senat în ședința comună, la propunerea Președintelui României;
- un prim-adjunct și trei adjuncți ai directorului, numiți de Președintele României, la propunerea directorului Serviciului Român de Informații.
Personal:
- cadre militare permanente;
- salariați civili.
Pregătire: Selecția și formarea viitorilor ofițeri analiști și ofițeri operativi se face exclusiv prin Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” .
Desfășurarea activității: Personalul operativ al SRI își desfășoară activitatea deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a siguranței naționale.
Noi te ținem la curent, zilnic, cu zilele naționale și internaționale. Tu doar descarcă în telefonul mobil aplicația Lege-n-Dar.