CtEDO condamnă Spania pentru sancționarea celui care a omagiat un terorist

Pe data de 22 iunie 2021 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Spania în cauza Erkizia Almandoz pentru încălcarea libertății de exprimare prevăzute de art. 10 din CEDO a unei persoane care a omagiat un terorist.

Reclamantul, fost politician basc pro-independență, a fost condamnat la pedeapsa de un an închisoare și șapte ani de suspendare a dreptului de a candida pentru infracțiunea de apologie a terorismului, ca urmare a participării sale, în calitate de vorbitor principal, la un eveniment destinat să aducă un omagiu unui fost membru al organizației teroriste ETA.

Curtea EDO a reținut că persoana în cauză nu a vorbit în calitate de politician, căci nu mai avea un astfel de statut de ani. Afirmațiile sale se refereau la o chestiune de interes general pentru societatea spaniolă – chestiunea independenței Țării Bascilor și dezbaterea cu privire la utilizarea sau nu a violenței armate pentru a o realiza au fost mult timp recurente în societatea spaniolă.

Curtea de la Strasbourg a decis că discursul reclamantului nu se încadra în „discursul instigator la ură”. Este adevărat că Spania se confruntă de mulți ani cu terorismul, iar Țara Bascilor este o regiune sensibilă din punct de vedere politic. Reclamantul a participat în calitate de vorbitor principal la un eveniment care a reunit susținători ai mișcării de independență din Țara Bascilor. El a adus un omagiu și a lăudat un membru recunoscut al organizației teroriste ETA. Nu a fost nici organizatorul evenimentului, nici persoana responsabilă cu proiecția fotografiilor membrilor cu glugă ai ETA. El s-a exprimat în mod explicit că e necesar să se aleagă calea cea mai adecvată pentru a conduce poporul către un scenariu democratic, iar discursul său în ansamblu nu încurajează utilizarea violenței sau a rezistenței armate, direct sau indirect. Nu a justificat și nu a lăudat terorismul.

Reamintesc că în cauza Perinçek, în anul 2015 Elveția a fost condamnată pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare când a sancționat un politican turc care a negat că atrocitățile comise de Imperiul Otoman împotriva armenilor în anul 1915 ar putea fi calificate drept „genocid”. 

Urmărește-ne:
0