Amendă pentru sms comerciale fără acord

ANSPDCP a anunțat, în data de 18.03.2021, că a aplicat o amendă de 10.000 lei unei companii pentru pentru nerespectarea prevederilor privind datele cu caracter personal, pe motiv că a expediat mesaje comerciale unei persoane fără a proba acordul acesteia de a i se folosi numărul de telefon.

O persoană a depus plângere la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal pe motiv că a primit mesaje comerciale prin sms de la o companie, deși a cerut acesteia să nu-i mai folosească numărul de telefon. În timpul investigației, compania nu a reușit să dovedească că ar fi avut acordul pentru folosirea datelor personale ale persoanei respective. Ca urmare, s-a constatat nerespectarea prevederilor art. 12 din Legea nr. 506/2004 care interzice comunicările comerciale dacă abonatul sau utilizatorul vizat nu și-a exprimat în prealabil consimțământul expres pentru a primi asemenea comunicări. 

Reamintim că Regulamentul general privind Protecția Datelor (GDPR) se aplică în toate țările membre ale UE începând cu data de 25 mai 2018. El a fost pus în aplicare la noi prin Legea nr. 190/2018.

jurist, Gianina Clop

Urmărește-ne:
0