
Asociația VeDem Just se opune categoric ideii Ministerului Justiției de a desființa SIIJ în forma pe care o știm acum și a o reînființa, sub formă mascată, în cadrul Ministerului Public. VeDem Just se alătură astfel altor organizații ale societății civile care s-au opus acestui proiect, precum asociația Funky Citizens și Comunitatea Declic.
Rapoartele MCV și avizele Comisiei de la Veneția din perioara 2018-2021 au recomandat desființarea acestei secții speciale care nu are un echivalent în Europa, secție înființată fără niciun argument, menită să creeze doar temere în cadrul sistemului judiciar și care s-a dovedit total ineficientă în combaterea corupției judiciare. De asemenea, 80% dintre magistrați au solicitat, chiar la întrebarea ministrului Predoiu în ministeriatul anterior, desființarea acestei structuri.
Este adevărat că actualul ministru a propus desființarea SIIJ populată cu procurori doar la centru, dar în paralel el dorește înființarea unei alte structuri, cu procurori la centru și în țară. Practic, pe lângă structura teritorială a DNA – competentă pentru combaterea corupției, a DIICOT – competentă pentru combaterea criminalității organizate și a parchetelor ordinare – competente pentru restul infracțiunilor, acum se mai înființează una: aceasta ar urma să fie competentă numai cu privire la magistrați, indiferent de infracțiunile comise de aceștia. Mai mult, noua structură ar urma să fie populată cu procurori numiți – pentru prima dată în istoria justiției – de judecători, ministru justiției și membrii societății civile din cadrul CSM. Este evident că acest amestec al decidenților nu va avea nicio legătură cu profesionalismul procurorilor respectivi: judecătorii nu au cum evalua procurorii, ministrul are interese politice, iar reprezentanții societății civile din CSM sunt aleși și numiți de Senat, cei doi din prezent dovedindu-se în repetate rânduri ca promovând o politică distructivă la nivel de imagine a justiției, antireformistă și antieuropeană. În plus, legea din 2018, verificată de CCR, a stabilit o separare a carierelor judecătorilor și procurorilor, ceea ce este evident că noua structură nu o va respecta. În fine, eficiența anchetelor penale a impus specializarea procurorilor și crearea, în timp, a structurilor speciale – or, acest principiu este ignorat de noua structură ce se dorește a fi înființată.
VeDem Just constată că actualul proiect este un compromis politic, nu o respectare a standardelor internaționale și nu o relansare a luptei anticorupție. Voința magistraților și a societății civile este împotriva acestuia. Afirmăm în mod ferm: când e vorba de justiție, nu e loc de compromisuri!
jurist, Lucian Checheriță
Președinte VeDem Just; Telefon 0748.294.841