Rusia părăsește Consiliul Europei

.

E o zi tristă pentru statele care acum câteva decenii se angajaseră să respecte un tratat unic la nivelul continentului menit să protejeze drepturile omului. Rusia se retrage din Consiliul Europei, gardianul CEDO.

Consiliul Europei

În anii de după război, pentru a edifica pacea și a proteja libertatea și drepturile omului, 10 state au fondat o comunitate numită Consiliul Europei, care sunt legate între ele prin Statutul CoE. Este o organizație de state înființată în 1949. Azi, numără 47 de state membre. Sediul său este la Strasbourg, în Franța. Are două organisme politice: Adunarea Parlamentară  (rol consultativ) și Comitetul Miniștrilor (cu rol decizional).

Statele membre ale CoE s-au angajat să respecte drepturile omului la nivel național și să accepte jurisdicția unei curți la nivel european. Astfel, ele au semnat un tratat numit Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) care a intrat în vigoare în anul 1953. Persoanele care s-au judecat definitiv în țara lor și cărora li s-a încălcat unul dintre drepturile ocrotite de CEDO se pot plânge împotriva statului ai cărui cetățeni sunt, adresându-se la instanța numită Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

România

Prin Legea nr. 64/1993 țara noastră a aderat la Statut și a devenit membru al Consiliului Europei.

Ulterior, România a ratificat CEDO prin Legea nr. 30/1994. România este pe locul cinci la numărul de hotărâri de condamnare pentru încălcarea drepturilor omului (1.469 de hotărâri), după Turcia, Rusia, Ucraina, Italia. Cele mai multe condamnări s-au pronunțat pentru încălcarea dreptului la proprietate, lipsa unui proces echitabil, tratament inuman.

Rusia

În anul 1996, Federația Rusă a devenit parte la Consiliul Europei, ratificând statutul acesteia. De când a semnat CEDO, Rusia a fost condamnată în 3.943 de cazuri, fiind pe locul doi. Cele mai multe condamnări au survenit pentru tratament inuman, lipsa unui proces echitabil și încălcarea dreptului la proprietate.

Din cauza războiului declanșat cu Ucraina, la data 28 februarie 2022 Rusia a fost suspendată din Comitetul Miniștrilor și Adunarea Parlamentară, conform art. 8 din Statut. Aceasta înseamnă că încălcase în mod grav drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Pe data 3 martie 2022 două companii rusești de mass-media s-au plâns la CtEDO pentru blocarea de către Rusia a activității jurnalistice constând în relatări despre război. Ca urmare, la 10 martie 2022, Curtea de la Strasbourg, într-o procedură urgentă, a cerut guvernului rus să se abțină de la asemenea blocaje ale activității jurnalistice, care este protejată de libertatea de exprimare consacrată de art. 10 din CEDO. Tot în această zi, ministrul de externe rus declara că „NATO și UE, care nu sunt prieteni ai Rusiei, sunt de fapt cei care au destructurat Consiliul Europei”.

Măsura de suspendare din CoE ar fi trebuit să fie temporară. Dar, azi, Rusia a denunțat Statutul CoE, conform art. 7. Aceasta înseamnă că a decis să părăsească această organizație la sfârșitul anului. Prin urmare, de acum, cetățenii ruși nu vor mai avea nicio garanție că încălcarea drepturilor lor în Federația Rusă ar mai putea fi adusă în fața organizației europene. Singura lor speranță este că drepturile le vor fi protejate în Rusia, de către instanțele naționale.

Precedent

În istorie a mai fost un singur caz asemănător. Grecia devenise membru al CoE în anul 1949. În urma loviturii militare de stat din anul 1967, ea s-a retras din Consiliul Europei în anul 1969, pentru a evita să fie expulzată. A revenit în 1974, după reluarea traseului democratic.

Urmărește-ne:
0