Sunt încălcări ale Codului rutier care atrag aplicarea unui avertisment sau a unei amenzi (sancțiune principală) și reținerea permisului pentru 30/60/90 de zile (sancțiune complementară). Uneori, cei sancționați contestă la Judecătorie sancțiunea și cer eliminarea interdicției temporare de a mai conduce ori doar reducerea periodei. Au fost situații când judecătorii au procedat astfel, iar în alte situații când judecătorii au refuzat aceasta.
Prin decizia nr. 5/2021 a ICCJ – complet pentru soluționarea RIL, publicată vineri în M.Of, se lămurește cum trebuie să se procedeze de acum încolo:
1. Judecătorul nu poate reduce perioada suspendării dreptului de a conduce aplicată de poliția rutieră, aceasta fiind o perioadă fixă, prevăzută de lege: 30 zile pentru unele contravenții, 60 zile pentru altele, 90 zile pentru altele.
2. În procedura plângerii contravenționale, judecătorii:
- vor înlătura sancțiunile complementare, numai atunci când anulează procesele-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor;
- le vor reindividualiza sub aspect temporal, atunci când prin actul de sancționare au fost aplicate în alte limite decât cele prevăzute de lege pentru acea clasă de contravenții.
3. În anumite condiții și doar la cerere, șeful Poliției Rutiere poate reduce perioada de suspendare. Dacă refuzul este nejustificat, poate fi contestat în procedura contenciosului administrativ.