Distribuirea fără acord de imagini intime

În Monitorul Oficial nr. 1050 de azi s-a publicat decizia nr. 51/2021 a ICCJ-completul pentru dezlegarea unor probleme de drept în materie penală, prin care s-a decis că este infracţiune distribuirea fără consimţământul victimei a materialului foto-video obţinut cu acordul acesteia. Începând de azi decizia este obligatorie.

În practica judiciară s-a pus problema corectei încadrări juridice a faptei celui care obţine fotografii sau filmuleţe având consimţământul victimei, dar le distribuie către alte persoane sau către public fără acordul ei. Unele instanţe au decis că trebuie să fi fost obţinute fără drept, pe când altele nu au impus această condiţie.

ICCJ a stabilit că o astfel de faptă se încadrează în infracţiunea de violarea vieţii private prevăzute de art. 226 alin. (2) din Codul penal. Astfel, aceasta constă în „divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor” obținute prin „fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependință ținând de aceasta sau a unei convorbiri private”. Aşadar, singura condiție cerută de acest text de lege este ca victima să se afle într-o locuință sau în cursul unei convorbiri private.

Reamintim că pentru incriminarea pornografiei non-consensuale sau din răzbunare există un proiect de lege adoptat de Senat, dar nediscutat încă de Camera Deputaţilor.

Urmărește-ne:
0