Lege nerespectată la nivelul ICCJ, CSM, PICCJ, MJ

VeDem Just atrage atenţia că patru instituţii centrale ale ţării nu respectă legea care le obligă la discutarea, aprobarea şi publicarea rapoartelor de activitate.

Este vorba de instanţa supremă, CSM, Ministerul Public şi Ministerul Justiţiei.

I. Raportul  de activitate al ICCJ se elaborează anual. Potrivit dispoziţiilor din art. 30 lit. a) din Legea nr. 304/2004, el trebuie aprobat de adunarea generală şi apoi dat publicităţii.

Observaţie VeDem Just: Pe data de 3 martie 2021 publicul a fost informat că ICCJ şi-a prezentat raportul său de activitate pe anul 2020. Până la data de 1 iunie 2021 Raportul de activitate nu ajunsese la presă, nu a fost trimis magistraţilor sau către CSM şi nici nu a fost postat pe site-ul ICCJ.

II. Conform art. 38 alin. (6) din Legea nr. 317/2004, CSM trebuie să elaboreze anual un raport privind starea justiției și un raport privind activitatea proprie, pe care să le prezinte Camerelor reunite ale Parlamentului României până la data de 15 februarie a anului următor și să le publice în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, și pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii.

Observaţie VeDem Just: Raportul privind activitatea CSM a fost aprobat la data de 3 dec 2020, cu o lună mai înainte de finalizarea anului, ceea ce este şi ilogic, şi ilegal. El s-a publicat pe site cu o lună şi jumătate mai târziu. Raportul privind starea justiţiei nu fusese aprobat şi, logic, nici publicat până la data de 1 iunie 2021. În niciunul din ultimii patru ani CSM nu a respectat termenul legal de prezentare în Parlament a celor opt rapoarte elaborate.

III. Conform art. 79 din Legea nr. 304/2004 PICCJ elaborează anual un raport privind activitatea desfășurată, pe care îl prezintă Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului justiției, nu mai târziu de luna februarie a anului următor.

Observaţie VeDem Just: Raportul trebuie dezbătut în adunarea generală, potrivit art. 78 rap. la art. 51 din Legea nr. 304/2004. Până la data de 1 iunie 2021 un astfel de Raport nu era publicat pe site-ul Ministerului Public.

IV. Conform Legii nr. 304/2004, ministrul justiției va prezenta Parlamentului concluziile asupra raportului de activitate a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (art. 79 teza a doua), a DIICOT (art. 794 teza a doua), a DNA (art. 88 teza a doua).

Observaţie VeDem Just: Aceste dispoziţii legale nu au fost respectate de niciun ministru al justiţiei şi de niciun Parlament în perioada 2016-2020.

Urmărește-ne:
0