LEGE9: Prioritate la ghișeu pentru gravide și persoane cu copii mici

De azi, gravidele și persoanele însoțite de copii până la 5 ani au prioritate la ghișee și servicii. Peste 6 luni vor avea prioritate și la parcare.

Azi a intrat în vigoare Legea nr. 280/2023, care acordă prioritate pentru femeile gravide și pentru femeia/bărbatul însoțit de un copil cu vârsta de până la 5 ani, atunci când apelează la o instituție publică sau o firmă privată. Este vorba de acces prioritar la: 

  • casierii, ghișee, case de marcat;
  • serviciile oferite de instituția sau firma respectivă;
  • locuri de parcare (cel puțin 2 rezervate, dacă sunt minim 10 locuri în total); această regulă se aplică de la 22 aprilie 2024.

Prioritatea legală va fi anunțată și prin afișe, iar nerespectarea legii va fi sancționată cu amenzi de  200-1000 lei aplicate de ANPDC. Nesemnalizarea locurilor de parcare și utilizarea locului de parcare de o persoană neîndreptățită va fi sancționată cu amendă de 2.000-10.000 lei de poliția rutieră sau poliția locală.

#lege9 este un proiect de #educatiejuridica al asociației #VeDemJust. Pentru a fi la curent cu legislația, descărcați-vă în telefonul mobil aplicația gratuită Lege-n-Dar.

Alertă scrisă de Ana Sorana Scutelnicu, voluntar VeDem Just.

Urmărește-ne:
0