Octombrie 2021 – Activități de educație juridică

22 octombrie – Domnul avocat Mircea Ioan, voluntar VeDem Just, împreună cu doamna Catalina Niculae, coordonatoarea proiectului ”Acționăm Just”, din partea Agenției Naționale Antidrog au discutat cu tinerii din clasa a X-a M din Colegiul Economic “Viilor” din București despre cât de grav este să deții droguri de risc sau de mare risc. Proiectul „Acționăm just” este realizat împreună cu VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie.

21 octombrie – În data de 18 octombrie 2021 s-a dat startul sezonului 2 a programului de educaţie juridică destinat tinerilor, Lions Leo Legal, un proiect al Lions Clubs District 124 Romania & LEO District 124 Romania în colaborare cu Asociația Voci pentru Democrație și Justiție. Lector a fost domnul judecător Cristi Danileț care a vorbit tinerilor despre Justiția internațională și combaterea impunității.

21 octombrie – Domnul judecător Cristi Danileț a participat la un eveniment organizat de Consiliul Şcolar al Elevilor C.N. „Alexandru Lahovari” din Rm.Vâlcea şi asociația VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie. A discutat despre drepturile și obligațiile elevilor, îndatoririlor și sancțiunile ce li se pot aplica. S-a insistat pe responsabilizarea lor: respectarea regulamentului școlar și statutului elevilor, respectarea autorității profesorilor, încredere și respect pentru oamenii legii. În același timp a militat pentru păstrarea demnității: încălcarea obligațiilor de serviciu (militantism politic, nerespectarea măsurilor anti-Covid) sau actele abuzive (insultarea, amenințarea sau lovirea unor elevi) nu trebuie trecute cu vederea.

21 octombrie – Domnul judecător Cristi Danileț a fost la Școala Generală din com. Căian. A discutat cu elevii prezenți fizic, dar și online. A asistat și directorul la oră, și unii profesori. A prezentat importanța vârstei de 10 ani (când pot sta de vorbă cu un judecător) și de 14 ani (când răspund penal). Li s-a demonstrat că ei cunosc reguli din Codul penal fără să îl fi citit vreodată. A aflat de la ei ce ar face într-o săptămână fără reguli. Au fost judecători într-un caz cu o elevă ce a furat cardul profesoarei și a extras bani din contul ei bancar, aflând cum gândesc ei și cum gândește un om al legii când dozează pedeapsa. Li s-au explicat de ce legile sunt făcute ca să ne protejeze, de ce regulile trebuie respectate – inclusiv cele sanitare, de ce justiția este una protectivă, nu represivă. Au înțeles că violența școlară sau cea domestică nu este acceptabilă.

21 octombrie – Domnul avocat Mircea Ioan, voluntar VeDem Just a ajuns astăzi, cu proiectul „Acționăm just”,  și la clasa a 9-a A din cadrul Colegiului Tehnic ”Carol I. Proiectul este realizat cu sprijinul partenerilor noștri din Agenția Națională Antidrog. S-a discutat despre vârsta minimă de la care minorii răspund penal, dar și despre investigatorii sub acoperire sau despre regulile ce trebuie respectate în cazul unei percheziții domiciliare. Toate acestea, pe înțelesul copiilor.

19 octombrie – Domnul judecător Cristi Danileţ a avut o întâlnire online cu copii din mai multe localități prin intermediul Fundației Progress. Domnul judecător le-a povestit copiilor din: Vaidei, Beriu, Romos, Baru, Ghelari, Medgidia, Crâmpoia, Vișina Nouă, Jibou, Zalău, Crușeț, Scoața, Farcas, Ticleni, Vladimir, Târgu Jiu, Tulcea, Dorobanțu, Răucești, Tămășeni, Pitești, Baia Mare, laschii, Râșnov și Buzău despre responsabilitatea juridică pe care o ai la diverse vârste în România. A fost un dialog deschis, informal, prietenos și plin de informații utile. Copiii au fost interesați și de latura umană a muncii unui judecător, întrebând despre cea mai comică situație pe care a întâlnit-o la un proces sau de ce a decis să urmeze această carieră. „Ne dorim ca un număr cât mai mare de biblioteci publice și copii din mediul rural să beneficieze de aceste webinarii și ca un număr cât mai mare de copii din România să conștientizeze drepturile și obligațiile pe care le au în raport cu legea”.

18 octombrie – Parlamentul a votat ca educația juridică să devină materie în învățământul preuniversitar, care să fie studiată în toate școlile din România începând cu anul școlar viitor.

14 octombrie – VeDEm Just a desfășurat trei activități cu tinerii din liceele din București. Două dintre acestea, desfășurate la Colegiu German ”Goethe” și la Colegiul Economic ”Viilor”, au vizat proiectul ”Acționăm Just” realizat împreună cu Agenția Națională Antidrog . Ora de educație juridică din Liceul cu program sportiv ”Mircea Eliade” a vizat o altă temă, aceea a violenței. Activitățile au fost ținute de domnul avocat Mircea Ioan.

13 octombrie – Domnul judecător Cristi Danileț a prezentat la TVR Cluj esența proiectului de educație juridică. Video: AICI

13 octombrie – Doua clase, XI G și XI A, din cadrul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, Constanta au fost astăzi gazdele noastre în cadrul proiectului, ACȚIONĂM JUST, desfășurat de VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie și Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanța. Tinerii au aflat, atât de la doamna Roxana Topor, membru VeDem Just, cât și de la doamna Gabriela Șandru, detalii despre importanta cunoașterii legilor, despre vârsta răspunderii penale dar și despre pericolul consumului și traficului de droguri.

13 octombrie – Domnul avocat Mircea Ioan, voluntar VeDem Just, a discutat cu tinerii din clasa a 9-a G din Colegiul Economic ”Viilor” din București despre pericolul consumului și traficului de droguri și despre cât de important este să fie informați cu privire la toate noutățile, inclusiv cele juridice. Aplicația ”Lege-n Dar” realizată de VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie îi va ajuta cu siguranță.  Exemplele practice pe care le-a dezbătut au fost îmbinate cu prezentarea partenerilor noștri din cadrul Agenției Naționale Antidrog. La final, a discutat și despre Facultatea de Drept și cum ar trebui să se pregătească pentru admitere.

5 octombrie – 1534 de manuale „Elevul și Legea” au fost descărcate în această dimineață la Inspectoratul Școlar Județean Cluj. De aici vor ajunge la cele 31 de școli unde în acest județ se studiază opționalul de educație juridică. Alte 5500 de manuale sunt distribuite către celelalte județe unde se presă acest opțional.

Urmărește-ne:
Pin Share