În 2022, în fiecare zi a apărut câte o lege

Anul trecut a fost adoptată câte o lege în fiecare zi a săptămânii și câte o OUG la fiecare două zile. Potrivit Constituției României, trebuie cunoscute și respectate toate cele aproape 11.500 de acte normative în vigoare în momentul de față.

În anul 2022, au fost publicate 8.030 de acte normative, individuale și internaționale – mai puține decât în anii pandemiei (2020 și 2021), dar mai multe decât în oricare dintre anii anteriori. Astfel, în cursul anului trecut au fost emise 594 acte normative primare:

  • 376 de legi – practic, e ca și cum o lege ar fi fost publicată în fiecare zi, inclusiv în cele nelucrătoare;
  • 37 de Ordonanțe ale Guvernului – adică trei OG în fiecare lună;
  • 181 de Ordonanțe de Urgență ale Guvernului – cum OUG-urile nu pot fi adoptate decât în situații excepționale, rezultă că România a trecut printr-o astfel de împrejurare o dată la două zile.

În prezent, în România sunt în vigoare 11.453 de acte normative primare:

  • 7.790 de legi;
  • 1.047 de Ordonanțe ale Guvernului;
  • 2.616 de Ordonanțe de Urgență ale Guvernului.

Reamintim că în România respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie (art. 1 alin. 5 din Constituția României), ceea ce se extinde și la ordonanţele Guvernului şi ordonanţele de urgenţă ale Guvernului, căci CCR a stabilit că acestea conţin norme de reglementare primară, având o forţă juridică asimilată cu a legii (paragraf 63 din decizia nr. 405/2016). Populația poate cunoaște actele normative primare căci, potrivit Constituției, toate se publică în Monitorul Oficial: legile (art. 78), ordonanțele (art. 108) și OUG-urile (art. 115). De aici, ele sunt preluate pe site-ul gratuit legislatie.just.ro, unde pot fi accesate gratuit, în forma inițială sau în forma actualizată.

Ca și în anii trecuți, asociația VeDem Just vine în sprijinul cetățenilor interesați de a cunoaște regulile edictate de stat prin intermediul unui complex program de educație juridică, „Legea pentru toți”. Pentru a fi la curent, descărcați-vă gratuit în telefoanele mobile aplicația Lege-n-Dar, deschideți regulat site-ul vedemjust.ro și accesați #educatiejuridica și #vedemjust pe rețelele de socializare FB, Insta și TikTok.

Urmărește-ne:
0