30 ianuarie – Ziua școlară a non-violenței și a păcii

Ziua de azi are legătură cu Mahatma Gandhi (1869-1948), considerat părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă nonviolente:

– s-a născut pe data de 2 octombrie: drept pentru care această zi a fost declarată de ONU drept Ziua internațională a non-violenței:

– a fost asasinat pe data de 30 ianuarie, drept pentru care această zi se comemorează în școlile din lumea întreagă, încă din 1964, drept Ziua școlară a non-violenței și a păcii, ca o inițiativă neoficială, independentă și voluntară. Această zi promovează educația permanentă a copiilor în și pentru armonie, toleranță, solidaritate, respect pentru drepturile omului, non-violență și pace.

Pentru interzicerea violenței în școlile noastre există patru reglementări generale:

Pentru prevenirea violenței în școli există două reglementări speciale:

  • Strategia Min.Educaţiei cu privire la reducerea fenomenului de violenţă în unităţile de învăţământ preuniversitar;
  • Normele metodologice de aplicare a prevederilor din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 privind violenţa psihologică – bullying.

Violența în școli face obiectul unui studiu al UNICEF. Tot astfel, UNESCO a întocmit un manual pentru profesori. Pentru combaterea violenței elev contra elev și profesor contra elev, VeDem Just vă propune două fișe LEJER cu privire la regulile aplicabile.

Urmărește-ne:
0