CtEDO: Condamnare RO pt neaudierea martorilor esențiali

S-a publicat în Monitorul Oficial Hotărârea Gal c. România (din 30 aug. 2022) prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat statul nostru pentru nerespectarea dreptului la un proces echitabil, întrucât acuzatul a fost condamnat fără a fi audiat martorul esențial care a dat declarații împotriva lui.

Soția unui procuror a fost cercetată de DNA Oradea și condamnată de Curtea de Apel Cluj pentru trafic de influență: ea a promis unor persoane că va interveni să obțină soluții favorabile în dosarele în care acestea erau cercetate.

CtEDO a reamintit că un acuzat are dreptul de a contesta probele incriminatorii și a interoga pe autorii acestora. În cazul de față, unul dintre martorii esențiali a plecat în Irlanda în timpul procesului. Instanța nu a făcut niciun demers pentru a fi audiat martorul și nici nu a analizat credibilitatea lui și fiabilitatea declarațiilor sale date în cursul urmăririi penale. În cursul urmăririi penale nu avusese loc nicio confruntare între martor și acuzată. Aceasta a insistat ca martorul să fie audiat.

Prima instanță a achitat-o pe acuzată, audiint direct 5 martori și stabilind că nu sunt suficiente probe de nevinovăție. Instanța de apel a reaudiat doar 3 dintre acești martori și nu a permis ascultarea înregistrărilor audio despre care acuzata susținea că relevă provocarea din partea martorilor esențiali. Aceasta a afectat garanțiile unei „proceduri în contradictoriu“ și principiul „egalității armelor“ într-o manieră incompatibilă cu dreptul la un proces echitabil. Prin urmare, au fost încălcate art. 6 § 1 și art. 6 § 3 lit. d) din Convenție.

Urmărește-ne:
0