Mită la profesor universitar: 3 ani detenţie

Un profesor clujean prins luând mită de la studenţi a fost condamnat definitiv la 3 ani de detenţie.

Un profesor de la o universitate clujeană fusese prins în flagrant delict de către ofiţerii DGA, în toamna lui 2017, în timp ce primea sume de bani de la mai mulţi studenţi pentru a-i ajuta să promoveze examenele restante. În cursul procesului, s-a dovedit că el a primit de la 43 de studenţi suma de câte 50 euro sau echivalent în lei, la examenele din lunile iulie şi septembrie 2017. Acasă i s-au găsit sume de bani conţinând bancnote de 50 euro pe care nu le-a putut justifica. Organele de urmărire penală au folosit, printre altele, un investigator sub acoperirea de student şi interceptări audio-video a discuţiilor purtate din biroul său.

Mecanismul de fraudare a examenului era următorul: studentul interesat de promovarea examenului se prezenta la biroul profesorului înainte de susţinere; punea banii într-un plic pe care menţiona numele, anul, specializarea şi disciplina la care doreşte să promoveze; dădea plicul profesorului care comunica studentului un subiect de examen pentru a-l pregăti; la examenul oral, studentul susţinea subiectul de examen primit de la profesor cu ocazia predării banilor, indiferent de subiectul trecut pe biletul extras.

Profesorul a fost reţinut pe loc pentru 24 ore şi apoi arestat la domiciliu de judecător pe timp de 3 luni. Nu a recunoscut comiterea faptelor. În luna octombrie 2020, Tribunalul Cluj l-a condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru luare de mită în formă continuată, dar a suspendat sub supraveghere executarea pedepsei; i-a interzis ca timp de 3 ani să activeze ca profesor; i-a confiscat 1.050 lei şi 1.900 euro dobândiţi prin săvârşirea infracţiunii de luare de mită, respectiv 11.750 euro găsiţi în birou şi pe care nu a putut să îi justifice; l-a obligat la plata a 8.000 lei cheltuieli judiciare.

Soluţia a fost contestată de procuror – care a considerat pedeapsa prea uşoară, şi de inculpat – care a considerat pedeapsa prea aspră. Ieri, Curtea de Apel Cluj a decis definitiv ca pedeapsa de 3 ani închisoare să fie executată în regim de detenţie.  Motivarea Curții este AICI.

Urmărește-ne:
0