Fake news: la divorţ pot fi folosite mesaje private aparţinând celuilalt soţ

În această săptămână, CtEDO a adoptat o hotărâre în legătură cu mesajele private ale unui soţ pe un site de întâlniri, depuse la dosarul de divorţ şi la cel de acordare a custodiei copilului. Ştirea a apărut în România la o agenţie de presă care a citat o agenţie de presă internaţională, după care s-a răspândit rapid pe site-urile unor ziare online. Interpretarea dată acestei hotărâri este eronată.

În concret, titlurile şi conţinutul articolelor publicate în România converg în aceeaşi direcţie: Curtea de la Strasbourg ar fi decis că un soţ poate intra ilegal în posesia unor mesaje private ale celuilalt soţ şi să le folosească, pentru a dovedi infidelitatea, într-un proces de divorţ sau de acordare a autorităţii parentale. Chiar este citat un avocat care ar fi spus: „Decizia (…) amputează legislaţia penală a României, (…) vorbind aici în particular de infracţiunea de accesare a sistemelor informatice fără drept. Concret, în legislaţia noastră penală spargerea parolelor sau conturilor de socializare ale celuilalt soţ este interzisă, drept urmare nici folosirea mesajelor private nu este permisă. Ori tocmai acest lucru a fost desfiinţat de magistraţii CEDO” 

Dacă lecturăm hotărârea în cauza MP c. Portugaliei, a cărei motivare a fost disponibilă chiar în ziua pronunţării ei, pe data de 7 septembrie 2021, constatăm următoarele:

  • Mesajele au fost date pe un site de dating (întâlniri amoroase), nu pe o reţea de mesagerie cu utilizare prin intermediul unei aplicaţii de mobil;
  • Mesajele aparţineau soţiei, însă chiar ea a permis soţului să le vadă pentru a demonstra că nu este vorba de infidelităţi, aşadar mesajele au devenit parte din viaţa de cuplu, deci accesul soţului a fost unul legal;
  • Mesajele nu au fost postate public, ci depuse la dosarele judiciare ale părţilor;
  • Mesajele nu au fost utilizate de instanţe, deci nu s-a stabilit de nimeni că asemenea probe ar fi importante la divorţ.

În concluzie: este fals că prin această hotărâre CtEDO ar permite spionarea unui soţ de către celălalt soţ: pătrunderea fără voia acestuia în mesageria unui soţ, citirea mesajelor şi divulgarea acestora sunt infracţiuni atât în România, cât şi în alte state.

Singura relatare corectă juridic am găsit-o într-un singur loc:

Legislaţie incidentă: Art. 309 C.civ -„Soții își datorează reciproc respect, fidelitate și sprijin moral”; art. 310 C.civ – „Un soț nu are dreptul să cenzureze corespondența, relațiile sociale sau alegerea profesiei celuilalt soț”; art. 360 C.pen – „Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”; art- 302 C.pen. – „Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reținerea, fără drept, a unei corespondențe adresate altuia, precum și divulgarea fără drept a conținutului unei asemenea corespondențe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greșeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”

Urmărește-ne:
0