Profesor condamnat definitiv pentru lovirea unor elevi

Ieri, un profesor de sport a fost condamnat definitiv la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă față de elevii săi şi distrugerea catalogului clasei (Dosar penal nr. 2142/265/2019).

În anul 2019, profesorul de sport Vasile Maternik de la Şcoala Gimnazială “Elena Grapini” din comuna Șanț, județul Bistrița-Năsăud, a lovit doi elevi şi a distrus catalogul şcolii. Presa a scris că el avea antecendente similare: în 2012 a lovit doi elevi care l-ar fi lovit cu mingea, în 2015 a lovit un elev fisurându-i timpanul, în 2017 a lovit un elev şi a tras-o de păr şi de urechi pe o elevă care l-ar fi insultat. Părinţii şi elevii au protestat atunci faţă de reîntoarcerea lui la catedră.

Judecătoria Năsăud l-a condamnat  în iulie 2019 la pedeapsa de câte un an închisoare pentru fiecare din cei doi elevi loviţi şi la 190 de zile-amendă pentru distrugere. S-a luat în calcul şi o pedeapsă anterioară de 4 luni închisoare a cărei aplicare s-a amânat atunci. În final, i s-a dat 1 an 6 luni închisoare, dar nu cu executare în penitenciar, ci cu suspendare sub supraveghere pe timp de 3 ani; i s-a interzis ca timp de 3 ani să mai profeseze; timp de 100 zile trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii; trebuie să plătească fiecărui elev câte 2000 lei ca daune morale şi 24 lei către şcoală ca daune materiale. Inculpatul a fost nemulţumit şi a contestat sentinţa. Ea însă a fost menţinută, ieri, de Curtea de Apel Cluj. Astfel, pedeapsa a devenit definitivă. 

Reamintim că, potrivit modificărilor de anul trecut la Legea educaţiei, profesorii condamnaţi nu mai pot profesa până la reabilitarea lor – în cazul de faţă, trebuie să treacă 7 ani până când profesorul va avea cazierul curat.

Codul Penal prevede infracțiunea de purtare abuzivă (art. 296) şi de infracțiunea de distrugere (art. 253). Ghidul VeDem Just privind agresiuni profesor-elev este AICI.

Urmărește-ne:
0