CCR: obligaţia de a purta masca este constituţională

Pe data de 1 sept. 2021 a fost publicată Decizia nr. 381/2021 a CCR prin care s-a constatat constituţionalitatea instituirii prin lege a obligării de a purta mască şi a stabilirii prin HG a condiţiilor de purtare a acesteia.

În fapt, mai multe persoane amendate pentru nerespectarea obligației de a purta masca de protecție au cerut anularea proceselor-verbale de constatare și sancționare a contravenției. În cursul acelor procese, au invocate excepţia de neconstituţionalitate.

CCR a arătat că Legea nr. 55/2020 stabileşte toate măsurile de prevenire şi combatere a Covid 19, dar în concret acestea sunt pusă în aplicare prin hotărâri de Guvern. Or, hotărârile adoptate pentru instituirea şi prelungirea stării de alertă se referă la obligația de a purta masca de protecție (stabilită de lege în art. 13 lit.a), la carantină și izolare (stabilite de lege în art. 5 alin. 2 lit d).

Purtarea măştii este un mod de protejare a celor care vin în contact cu o persoană posibil infectată, astfel că ea constituie o măsură justificată și necesară pentru protejarea dreptului la viață și la sănătate al persoanelor.

Urmărește-ne:
0