21 aprilie – Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri

21 aprilie a fost instituită drept „Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri”, prin Legea nr. 100/2019, având ca scop informarea şi conştientizarea cetăţenilor şi a autorităţilor publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen.

Traficul ilicit de mărfuri constă în producerea, transportul, posesia, distribuția și comercializarea unor mărfuri în două modalități: prin contrabandă, prin contrafacere ori prin piratare.

Contrabanda este infracțiune reglementată în art. 270-277 din Codul Vamal constând în:

  • evitarea controlului vamal pentru bunurile care se introduc sau se scot din țară (se face prin alte locuri ori se sustrag de la control bunuri ce trebuie vămuite);
  • colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.

Contrabanda cu țigări ocupă segmentul cel mai important, ca volum, din totalul bunurilor traficate ilicit pe teritoriul României.

În Legea nr. 344/2005 privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operaţiunilor de vămuire sunt definite:

  • mărfuri contrafăcute: a) orice marfă, inclusiv ambalajul său, care poartă, fără autorizare, o marcă identică ori care nu se deosebeşte în aspectele sale esenţiale de o marcă de produs sau de serviciu legal înregistrată pentru acelaşi tip de marfă şi care, din acest motiv, încalcă drepturile titularului acestei mărci; b) orice simbol al unei mărci de produs sau de serviciu (inclusiv logo, etichetă, autoadeziv, broşură, instrucţiuni de utilizare sau document de garanţie care poartă un astfel de simbol), chiar dacă este prezentat separat şi care se află în aceeaşi situaţie cu mărfurile prevăzute la lit. a); c) orice ambalaj care poartă mărci de produse contrafăcute, prezentate separat, în aceleaşi condiţii ca şi mărfurile definite la lit. a);
  • mărfuri pirat: toate copiile fabricate fără consimţământul titularului dreptului sau al persoanei legal autorizate de acesta în ţara de producere şi care sunt executate, direct ori indirect, după un produs purtător al dreptului de autor sau al drepturilor conexe ori al unui drept asupra modelelor şi desenelor industriale, dacă realizarea de astfel de copii ar constitui o încălcare a dreptului de proprietate intelectuală respective.

Contrafacerea este declarată infracțiune în art. 59 din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenție, art. 51 din Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor, art. 102 din Legea nr. 84/1992 privind mărcile. Contravențiile și infracțiunile legate de produsele piratate care încalcă drepturile de autor sunt reglementate în art. 193, 196, 198 din  Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe.

Codul penal incriminează prepararea, oferirea sau expunerea spre vânzare de alimente, băuturi, medicamente, alte produse falsificate, contrafăcute sau substituite, dacă sunt vătămătoare sănătății (art. 357); vânzarea lor este mai gravă (art. 358).

Sfaturi pentru a evita cumpărarea de produse contrafăcute: AICI. Reclamați produsele contrafăcute cumpărate din Ro la ANPC și din Europa la ECC. Site împotriva contrabandei cu țigări: AICI.

Urmărește-ne:
0