Prin Legea nr. 319/2009, prima duminică din luna mai a fost declarată drept „Ziua mamei”, iar a doua duminică din luna mai este „Ziua tatălui”. Potrivit expunerii de motive, legea a fost inițiată pentru a evidenția importanța ambilor părinți în viața de familie și egalitatea în drepturi a ambilor părinți.
Pentru înlăturarea prejudecăților în legătură cu îngrijirea copiilor mai ales de mamă, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat Rezoluţia 2079 (2015) privind „Egalitatea şi autoritatea părintească comună: rolul taţilor”. Legislația română consacră egalitatea în drepturi și obligații a părinților cu privire la copiii lor și declară inadmisibilă discriminarea pe considerente legate de gen: OG nr. 137/2000, Legea nr. 202/2002, Legea nr. 272/2004, Codul civil.
Pe mapamond, ziua mamei se sărbătorește în a doua duminică a lunii mai în peste 70 de țări. Ea este diferită de ziua drepturilor femeii sărbătorită pe 8 martie. Ziua tatălui se sărbătorește la date diferite, cele mai multe țări optând pentru luna martie sau iunie.
Interesant, când în majoritatea statelor de pe glob sărbătoresc ziua mamei, noi sărbătorim ziua tatălui. Am cercetat de ce este așa și iată ce am descoperit: în propunerea legislativă, inițiatorii propuseseră ziua tatălui să fie în prima duminică și ziua mamei în a doua duminică. Comisiile de specialitate și Guvernul nu au fost de acord cu o astfel de lege, dar în Senat s-a votat proiectul de lege. În Camera Deputaților, Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați propune – la inițiativa unui deputat UDMR – inversarea celor două zile, ca o „recunoaștere a rolului femeii în aducerea pe lume a copiilor”; în Comisia pentru sănătate și familie se respinge această inversare a datelor „pentru concordanță cu celelalte țări ale UE”. În cadrul dezbaterilor, un deputat UDMR susține că „Pentru că bisericile noastre sărbătoresc Ziua mamei în prima duminică a lunii. Inversarea ar duce într-o situaţie în care biserica sărbătoreşte într-o zi, iar din punct de vedere oficial este peste o săptămână. Şi probabil parte din membrii grupului nostru parlamentar se vor abţine la acest vot dacă nu se acceptă amendamentul propus de noi.”
Dar, din cercetările mele rezultă că în tradiția creștină catolică ziua mamei este cu trei săptămâni înainte de duminica Paștelui catolic, iar în tradiția creștină ortodoxă ziua mamei este pe 25 martie, de Buna vestire. Așadar, nicio legătură cu prima duminică a lunii mai.
Iată ce mi-au scris unii cititori: Ziua Tatălui este sărbătorită diferit în Europa. Ea provine de fapt din Ziua Înălțării Domnului în țările vorbitoare de germană, fiind o sărbătoare religioasă. Forma de astăzi, a fost ,,creată” de nişte antrepenori, fabricanți de bere din Berlin, undeva la sfârşitul sec XIX – lea. ,,Herrentag” (ziua Domnului) a devenit astfel ,,Herrentagsparty”. Ziua mamei este o zi pt cinstirea mamelor şi a maternității, cu izvor în ritualurile Zeiței Rea în Grecia antică! În țările vorbitoare de germană, aceasta se sărbătoreşte a 2-a duminică din mai. E sărbătorită începând cu 1909 în lumea occidentală (45 de state din SUA); la 8 mai 1914 Congresul USA a adoptat Rezoluția, desemnând a 2-a duminică a lunii mai şi atunci fost prima dată sărbătorită național,
Melodie închinată mamei: Cargo – Mama; tatălui: Timpuri Noi – Tata.
One Reply to “Ziua mamei și Ziua tatălui”
Comments are closed.