„Măcelarul din Balcani”  condamnat la închisoare pe viaţă

Marți, 8 iunie 2021, tribunalul internaţional cunoscut sub numele de “Mecanismul Rezidual Internaţional pentru Tribunale Penale” a pronunţat soluţia definitivă pentru Ratko Mladic: condamnare la închisoare pe viaţă pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Ratko Mladic, supranumit „Măcelarul din Balcani”, a fost comandant al sârbilor bosniaci în conflictul din fosta Iugoslavie. El a fost sancţionat pentru rolul său în masacrul de la Srebenița (Bosnia), cea mai gravă atrocitate petrecută în Europa după cel de-al doilea război mondial: în iulie 1995, aproape 8.000 de civili musulmani au fost ucişi la ordinul său. El a fost arestat în anul 2011, după o căutare îndelungată timp de 16 ani. Judecătorii au stabilit că Mladic a jucat un rol esențial, întrucât era cel care controla atât unitățile militare, cât și unitățile de poliție implicate atât în reținerea musulmanilor, cât și în masacru. El fusese deja condamnat în primă instanţă în anul 2017 de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie.

Pentru genocidul de la Srebenița a mai fost condamnat și fostul lider sârb Radovan Karadzic: iniţial, Tribunalul i-a dat pedeapsa de 40 ani de închisoare prin sentinţa din anul 2016; în apel, Mecanismul a decis în anul 2019 închisoare pe viaţă.

Tribunale internaţionale: The International Residual Mechanism for Criminal Tribunals („Mechanism„) a fost stabilit de Consiliul de Securitate al ONU în anul 2010 pentru a finaliza activităţile începute de Tribunalul Penal Internaţional pentru Ruanda (“ICTR”) şi de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (“ICTY”)Codul Penal românesc prevede la art. 438 infracțiunea de genocid (art. 438) şi infracțiunile contra umanității (art. 439).

Urmărește-ne:
0