Dosarul „Librarul” din Oradea s-a finalizat: 11 ani închisoare

Pe data de 12 aprilie, șefii unei uriașe societăți comerciale din Oradea au fost condamnați definitiv la pedeapsa cu închisoarea: 11 ani și  6 luni cu executare pentru acționarul majoritar și 3 ani cu suspendare sub supraveghere pentru mama sa, administrator.

Firma Librarul S.A. administra rețeaua celor 19 librării de stat din Oradea. Peste 90% din acțiuni au ajuns să fie deținute în anul 2004 de Mudura Gheorghe: el devine director, iar pe mama sa a numit-o administrator. Firma a vândut aceste librării către diverse persoane, dar la prețuri foarte mici, ca apoi să fie revândute la prețul real. De exemplu, unul din spații a fost vândut cu 80.000 euro către S.C. Master S.A. care aparținea chiar afaceristului, care a fost folosit de el pentru a obține un credit bancar de 10 ori mai mare. Un alt spațiu a fost vândut cu 21.000 euro unui prieten de-al său, care l-a revândut în aceași zi cu 120.000 euro. În urma vânzării spaţiilor, a căror valoare reală în perioada 2004-2005 era de 2,9 milioane euro, în contul Librarul SA au intrat puţin peste 400.000 euro.

Parchetul a început cercetările în anul 2007, iar dosarul a ajuns în instanță în anul 2014. După 6 ani de judecată, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Mudura Gheorghe la 10 ani de închisoare pentru delapidare și spălare de bani, iar mama sa, Mudura Floarea, a fost achitată. Curtea de Apel a pronunțat în data de 12.04.2021 decizia definitivă, modificând pedepsele:

–  pentru delapidare, el a fost condamnat la 11 ani și 6 luni de închisoare, iar mama sa la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere; 

– el a fost achitat pentru spălare de bani, iar mama sa pentru folosirea cu rea-credință a bunurilor societății;

– s-a dispus confiscarea: de la el 5 mil lei, iar de la ea 3,8 mil lei;

– fiecare a fost obligat la plata către stat a câte 20.000 lei cheltuieli judiciare;

– s-au respins toate pretențiile civile ale acționarilor minoritari ai firmei.

Legislație

Codul penal – Delapidarea, art.295: Însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Legea nr. 31/1990 privind societățile, art. 272: (1) Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amendă fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societății care: b) folosește, cu rea-credință, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect.

Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Urmărește-ne:
Pin Share