Legea educației juridice în Monitorul Oficial

VeDem Just anunță publicarea în Monitorul Oficial nr. 1092 din 17 nov. 2021 a Legii nr. 273/2021 a educației antreprenoriale, financiare și juridice. De acum:

printre competențele-cheie care se vor dobândi de către elevii din învățământul primar și cel gimnazial de învățământ vor fi și cele juridice;

– printre atribuțiile centrelor comunitare de învățare permanentă la nivel local intră și oferirea de servicii educaționale pentru copii, tineri și adulți prin programe de educație juridică.

Ca promotor de peste cinci ani a educației juridice pentru zeci de mii de elevi din sute de școli din România, VeDem Just mulțumește doamnei senator Monica Anisie pentru deschiderea arătată în întâlnirile repetate cu reprezentanții asociației. Domnia sa, în Comisia pentru învățământ a Senatului, a introdus amendamentul la proiectul de modificarea a legii educației naționale, făcând posibilă apariția educației juridice în mod oficial.

VeDem Just mulțumește profesorilor implicați în proiectul „Profu`  de juridică” care au acceptat instruirea din partea asociației și sugestia de a preda opționalul de educație juridică în acest an școlar în 125 de unități de învățământ preuniversitar. De asemenea, amintește că în acest an peste 7000 de elevi au optat pentru această materie și au primit gratuit de la VeDem Just ghidul „Elevul și Legea” întocmit de judecătorul Cristi Danileț.

VeDem Just mulțumește celor 500 de voluntari implicați în predarea non-formală a educației juridice începând cu anul 2013, când s-a încheiat un Protocol în acest sens între Ministerul Justiției (Robert Cazanciuc), Ministerul Educației (Remus Pricopie), CSM (Oana Schimdt Hăineala) și PICCJ (Tiberiu Nițu). Timp de mai mulți ani, atât studenți, cât și profesioniști ai dreptului au mers în școli sau au primit elevi în instanțe pentru a discuta chestiuni elementare legate nu atât de drepturi, cât mai ales de responsabilități, proceduri, sancțiuni, efecte.

În final, VeDem Just mulțumește organizațiilor care au dezvoltat proiecte similare, dar și presei care a organizat zeci de emisiuni pentru popularizarea educației juridice ca metodă de responsabilizare a tinerei generații.

Asociația transmite Ministerului Educației întreaga sa disponibilitate pentru a participa la conceperea curriculei pentru materia obligatorie „Educație juridică”. În continuare, VeDem Just va promova educația juridică nonformală în școli și va susține desfășurarea orelor opționale de educație juridică la liceu și va dezvolta resurse pe care să le utilizeze profesorii ce vor preda această nouă materie.

Urmărește-ne:
0

2 Replies to “Legea educației juridice în Monitorul Oficial”

Comments are closed.