„Legal Academy 4” la sfârșit

În perioada 16-21 august 2022 s-a desfășurat a patra ediție a taberei de vară Legal Academy, organizată de asociația VeDem Just. Sloganul din acest an a fost „Make law not war.

Anual, VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție – asociație neguvernamentală, non-profit și apolitică alcătuită din tineri juriști, cadre didactice și elevi, organizează tabăra de educație juridică, o tabără tematică adresată adolescenților. Prima ediție a avut loc la Turda, a doua la Suceava, a treia la Costinești și acum, a patra ediție, în com. Berca din Județul Buzău. În acest an, parteneri pentru desfășurarea taberei au fost Fundația Friedrich Naumann pentru libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova, respectiv Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial.

Au fost 136 de aplicații pentru cele 30 de locuri destinate elevilor din România și Republica Moldova. Selecția a fost riguroasă și, în urma analizării mini-CV-ului candidaților, a motivației lor și a modului de prezentare la interviu, au fost aleși ca participanți tinerii cei mai activi, care prezintă potențial de inițiere și dezvoltare a unor proiecte de educație juridică în comunitățile pe care le frecventează.

Tabăra a durat șase zile. Fiecare zi a fost însoțită de postări în pagina taberei creată pe Facebook și pe contul de Instagram al asociației.

În prima zi elevii s-au cunoscut între ei prin jocul cu frisbee și apoi fiecare a prezentat câte un alt coleg, după ce au stat de vorbă între ei cu privire la domiciliu, școală, pasiuni. I-au întâlnit pe membrii asociației Lucian Checheriță (care a prezentat regulile taberei), Cristi Danileț (care a testat cu Kahoot cunoștințele legale ale tuturor) și Gianina Clop, pe reprezentanții Discaterial Cătălin Trăistaru și George Pârvu, precum și pe voluntarii  VeDem Just George Bursuc, Diana Onețiu și Giuseppe Tosco.

A doua zi a început cu o înviorare condusă de Cristi. D. Apoi elevii au avut ca temă să construiască macheta unui oraș imaginat de ei. Au fost trei grupe care au construit orașele: Teculci, Just City și Republica Rioba. Au cuprins toate instituțiile locale, de la școli, primărie, poliție și justiție, până la spitale și biserică. Nu au uitat de serviciile comunitare precum alimentarea cu apă și gaz, drumurile, groapa de gunoi și cimitirul. În pauza de prânz, atât băieți, cât și fete, au jucat un meci de fotbal pe terenul special. Apoi Gianina C. a discutat despre minorități și majorități în societate, iar Grigore Lupașcu despre activitatea de prevenire a corupției desfășurată de Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova. Copiii au fost extrem de interesați de testele de integritate făcute de agenți sub acoperire ai CNA pentru funcționari din poliție, justiție și spitale. Lucian C. a indicat modalitățile prin care cetățenii se pot implica activ în luarea deciziilor la nivelul comunității.

În cea de-a treia zi, înviorarea a fost întregită de o tură de alergare. După care Daniel Zontea, de la Poliția Rutieră din Brașov a discutat cu elevii despre regulile de circulație pe drumul public. Adrian Baboi-Stroe a explicat  cum se construiește o strategie anticorupție la nivel național și a indicat succese notabile ale ANABI. Costi Bratu de la asociația CIPRA le-a prezentat cele cinci reguli pentru o viață sănătoasă, iar Claudia Isacof, inspector de specialitate la CPECA Buzău a arătat consecințele consumului de droguri. După masă s-a organizat o sesiune de debate pe moțiunea „Guvernul vrea să legalizeze drogurile ușoare”. Seara, tinerii au jucat pe terasă „Activity”, „Uno”, „Dark stories”.

A patra zi a fost mai relaxantă, dar nu a scăpat nimeni de înviorare 😊. S-a organizat o deplasare la vulcanii noroioși din zonă, apoi o alta la Buzău la Muzeul Județean de Istorie și la Tribunal Buzău. Cătălin T și George P au fost gazde excelente, explicând toate departamentele unei instanțe. Seara s-a vizionat în aer liber filmul „Un pas în urma serafimilor”, iar discuțiile de după au fost de-a dreptul interesante, mai ales că unul dintre participanți este elev la un seminar teologic.

A cincea zi a început – cum altfel?! –  cu înviorare. De data aceasta, exercițiile au fost arătate de Florian Ioniță, ofițer de poliție și cadru didactic la Școala de Poliție din Câmpina. Tot Florian a expus tinerilor câteva cazuri soluționate de poliție. Discuția a fost completată de Gianina C. despre abuzurile sexuale și avocatul Cezar Obârșie despre cazurile cu minori în care a fost implicat. După masă o parte dintre tineri au înotat în piscina pensiunii, în timp ce prin rotație toți au înregistrat testimoniale cu părerea lor despre educația juridică și despre tabără, având sprijinul tehnic al lui Ștefan Alexoaie, voluntar al VeDem Just. Codruța Obârșie, avocat și profesor de educație socială, a prezentat cum se poate soluționa un caz de bullying prin mediere. Seara târziu s-a dansat în jurul focului de tabără, s-a inventat și s-a cântat imnul taberei (două!).

În ultima zi s-a renunțat la înviorare 😊. Participanții și-au ales liderii taberei. Apoi au evaluat în condiții de anonimitate fiecare organizator și participant, au primit diplome de ambasadori ai educației juridice și au avut un mic speech. Au fost făcute multe fotografii. Apoi au fost multe îmbrățisări. Iar în final fiecare a pornit spre casă. Toți au fost introduși într-un grup de whatsapp, alături de generațiile anterioare de participanți în taberele „Legal Academy”. Acolo se vor organiza următoarele activități de educație juridică: cluburi, opționale, concursuri, tabere. Din rândul celor mai activi asociația va recruta noi voluntari.

Urmărește-ne:
0

One Reply to “„Legal Academy 4” la sfârșit”

Comments are closed.