Legal Academy 6 – la sfârșit

În perioada 2-7 august 2024 s-a desfășurat tabăra Legal Academy 6, pentru adolescenți, intitulată „Be legal, amu”. A fost organizată de asociația VeDemJust în comuna Vadu Izei, de lângă Sighetu Marmației, jud. Maramureș.  Edițiile anterioare au avut loc în anul 2019 la Turda (Legal Academy I) și Suceava (Legal Academy II), în 2021 la Costinești (Școala de Libertate), în 2022 la Berca (Make Law, Not War) și în 2024 la Orlat (De-a dreptul implicați).

Participanți: Din totalul doritorilor, au fost selectați în baza unor criterii riguroase 30 de tineri liceeni. Printre aceștia s-au aflat câștigătorii de la concursurile organizate de VeDem Just anul trecut – „Kahoot Legal” cu ocazia zilei educației juridice și anul acesta – concursul național „Be legal! Be cool!”. Trei elevi au venit tocmai din Republica Moldova.

Donatori: În acest an, asociația a solicitat implicarea unor oameni de bine în susținerea proiectului, prin campania „Adoptă un elev”. Au răspuns invitației noastre avocați (Alexandru Rîșniță, Mihai Alexandru Suian, Radu Șomlea, Anatol Pânzaru, Mircea Samuilă, Mihai Ielciu – toți din Cluj; Daniela Arhire din Iași; Ladislau Koble din Aiud; Vlad Uță și Mircea Ursuța din Oradea, Gabriel Biriș din București), notari (X; Ionuț Popa din Cluj), judecători (Grațiela Milu din Brașov și Andreea Țițerlea din Gorj), profesori (Codruța Obârșie din Timișoara), oameni de afaceri (Alexandru Ciurea din București), cetățeni (fam. Ploscaru din Piatra Neamț, Geta Ardelean din București, Claudia Puiu din Brașov), ONG-uri (asociația „Frunza de ștejar” din Ploiești, președinte Florentina Botoc). Ne-au sprijinit, de asemenea, asociația „Suntem vocea lor” din Sighetu Marmației. Ne-a fost partener Universitatea „Petre Andrei” din Iași.

Invitați: Prezentările și cei care le-au susținut în acest an au fost: Civismul – Viorica Opriș (asociația „Suntem vocea lor”), Anti-discriminarea – Gianina Clop (asociația VeDemJust), Consiliile Școlare – Daria Ciufudean (vicepreședinte CNE), UE și tinerii – Tana Foarfă (asociația Europuls), Abuzurile asupra minorilor – Cristi Danileț (fost judecător), Viața în facultatea de drept  – Michnea Raluca (student UB), Justiția în România comunistă – prof.univ.dr. Sorin Bocancea (UPA Iași), Violența școlară – subinspector de poliție Mădălina Vaida (Biroul Siguranță Școlară IPJ MM), Dependența de droguri – Rafael Breazovan și colegii (Teen Challenge Cluj), Siguranța digitală – Florin Bădiță (Corupția ucide). Ne-a încântat cu numere de magie mai vechiul nostru prieten, Iulian Paraschiv.

Vizite: Judecătoria Sighetul Marmației ne-a găzduit: participanții s-au întâlnit cu judecători și grefieri, au văzut mai multe săli de judecată, registratura, boxa acuzaților și locul de arest. Apoi au vizitat fostul Penitenciar politic din Sighet, care este acum „Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei”. De asemenea, au vizitat Mănăstirea Săpânța-Peri cu cea mai înaltă biserică de lemn din România și Cimitirul Vesel din Săpânța.  

Implicare: Tinerii au fost împărțiți în trei grupe și fiecare a fost responsabilă pentru organizarea activităților de jocuri și socializare în câte o seară. Așa au fost organizate o seară de debate (tema „Parlamentul vrea să limiteze libertatea de exprimare”), un proces simulat (cauza: meci de fotbal care a dus la accidentarea gravă a unui jucător), jocuri de inteligență (după modelul Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale) și seară de muzică (trei elevi au cântat la pian). La pensiune au fost primiți Ceterașii pentru dansuri tradiționale locale, s-a făcut foc de tabără în ultima seară, s-a mâncat tort și au fost lansate artificii.

Mediatizare: Tabăra a fost subiectul a două reportaje TV: la începerea taberei (AICI) și la sfârșitul acesteia (AICI).

Echipa: Au contribuit la organizare și desfășurarea activităților: Lucian, Cristi, Gianina, Iulian, Cătălina, Viorica, Nicholas, Alexia R, Alexia M, Veronica, Davide, Mihaela, Sorana, Ștefan, Bianca. Gazdele de la pensiunea „În deal la Ancuța” au fost extraordinare!

Evaluare: Participanții și organizatorii și-au exprimat, sub anonimat, opinia despre toți cei care au venit în tabără. Toți au pregătit câte un testimonial video care este postat în pagina dedicată. Părinții lor au urmărit în timp real toate activitățile. În urma activităților din tabără, s-au remarcat în mod deosebit și au fost invitați să fie voluntari în asociația VeDem Just, elevii: Mădălina Alexei, Cătălin Gorincioi și Matei Onciu. Toți ceilalți participanți sunt invitați să aplice pentru a se alătura echipei noastre în baza proiectelor pe care le propun sau la care se alătură.

Follow-up: Toți participanții urmează să fie primiți în grupul de whatsapp care îi cuprinde pe toți ceilalți participanți de la taberele anterioare. Fiecare urmează să dezvolte în comunitatea în care este un proiect de educație juridică: club, invitații către oamenii legii, vizite la tribunale, revistă, filmulețe în social media etc.

Informare: Legal Academy reprezintă unul dintre cele 30 de proiecte din cadrul programului național de educație juridică desfășurat de asociația neguvernamentală și apolitică VeDem Just. Am ajuns astfel, în ultimii nouă ani, la peste 50.000 de copii și tineri. Nu urmărim obținerea vreunui profit și nici recrutarea viitorilor studenți la Drept. Scopul nostru este familiarizarea elevilor cu informații juridice, cât mai devreme, în scopul responsabilizării acestora și răspândirea prin intermediul lor a educației juridice ca materie nouă în școli. Tocmai de aceea, fiecare participant devine ambasador al educației juridice. Ne bucură să îi știm de partea legii pe copiii și tinerii care trec prin proiectele noastre.

Foto și video: ne găsiți pe FB – VeDem Just, Educatie Juridica,  Legal Academy, pe Insta – VeDem Just , pe web – VeDem Just și Educație juridică sau căutați-ne în social media cu: #LegalAcademy, #BeLegalAmu, #VeDemJust, #educatiejuridica.

Sprijin: Puteți susține proiectele noastre printr-o mică donație, prin bancă sau prin Revolut, la datele de AICI. Vă mulțumim!

Lucian Checheriță,

președinte

Urmărește-ne:
0