Legal Academy 5 – la sfârșit

În perioada 1-6 septembrie 2023 s-a desfășurat tabăra pentru adolescenți „De-a dreptul implicați”, în comuna Orlat, jud. Sibiu.  Asociația VeDemJust a păstrat, astfel, tradiția unei tabere de vară tematice, de educație juridică. Edițiile anterioare au avut loc în anul 2019 la Turda (Legal Academy I) și Suceava (Legal Academy II), în 2021 la Costinești (Școala de Libertate) și în 2022 la Berca (Make Law, not War). La fel ca la ultimele două ediții, în acest an sponsorul taberei a fost Fundația Friedrich Naumann pentru libertate.

Din totalul doritorilor, au fost selectați în baza unor criterii riguroase 27 de tineri liceeni. Încă trei au participat din oficiu, în calitate de câștigători ai finalei concursului de educație juridică „Be legal! Be cool!”.

Prezentările și cei care le-au susținut în acest an au fost: violența, înșelăciunea și organizarea judiciară – Cristi Danileț (judecător), abuzul – Gianina Clop (jurist și mediator), consumul de droguri – Andrei și Ionuț (Teen Chalenge), erorile de logică – Cătălina Isare (elevă), Raimar Wagner și Adriana Șteau (Fundația Friedrich Naumann), poliția judiciară – Bianca Nichitoiu (ofițer de poliție), circulația rutieră – Daniel Zontea (purtător de cuvânt al IPJ Brașov). Ne-a orientat în municipiul Sibiu eleva Paula Dorr. Ne-a încântat cu numere autentice de magie Iulian Paraschiv. Toți participanții au participat la o acțiune de ecologizare a comunei. Centrul de plasament Orlat ne-a primit pentru o întâlnire cu minori intrați sub protecția statului. Tribunalul Sibiu ne-a găzduit într-una dintre zile: copiii au văzut o sală de judecată și au încercat roba de judecător și de grefier.

Au făcut ca lucrurile să se desfășoare perfect: Lucian, Cristi, Gianina, Sorana, Daria, Cătălina, Arimia, Aprilia, Bianca, Iulian, Ana. În urma activităților din tabără, s-au remarcat în mod deosebit și au fost primiți în asociația VeDem Just, ca voluntari, elevii: Victor, Antonia și Alexia. Toți ceilalți sunt invitați să aplice pentru a se alătura echipei noastre în baza proiectelor pe care le propun sau la care se alătură.

Participanții și organizatorii și-au exprimat, sub anonimat, părerile despre toți cei care au venit în tabără. Pe parcursul evenimentului s-au exprimat în mod liber și au adresat întrebări – la unele li s-au răspuns pe loc, la altele li se va răspunde la întâlnirile viitoare ce vor avea loc online. Toți au pregătit câte un testimonial video care va fi postat la pagina dedicată. S-a păstrat legătura cu părinții și s-au exprimat păreri în legătură cu viitorul profesional al copiilor. Adolescenții au fost primiți în grupul de whatsapp care îi cuprinde pe toți ceilalți participanți de la taberele anterioare.

Legal Academy reprezintă unul dintre cele 30 de proiecte din cadrul programului național de educație juridică desfășurat de asociația neguvernamentală și apolitică VeDem Just. Am ajuns astfel, în ultimii opt ani, la peste 50.000 de copii și tineri. Nu urmărim nici obținerea vreunui profit, nici recrutarea viitorilor studenți la Drept. Scopul nostru este familiarizarea elevilor cu informații juridice, cât mai devreme, în scopul responsabilizării acestora și răspândirea prin intermediul lor a educației juridice ca materie nouă în școli. Tocmai de aceea, fiecare participant devine ambasador al educației juridice. Ne bucură să îi știm de partea legii pe copiii și tinerii care trec prin proiectele noastre.

Pentru foto și video ne găsiți pe FB și Insta cu: #LegalAcademy, #deadreptulimplicati, #VeDemJust, #educatiejuridica.

Puteți susține proiectele noastre printr-o mică donație, prin bancă sau prin Revolut, la datele de AICI. Vă mulțumim!

Lucian Checheriță,

președinte

Urmărește-ne:
0