CtEDO: Jurnalist sancționat incorect pentru criticarea magistraților

Prin hotărârea din 11 ianuarie 2022 dată în cauza Freitas Rangel c.Portugalia, CtEDO a stabilit că a fost încălcată libertatea de exprimare a unui jurnalist sancționat penal și civil pentru afirmația că magistrații dau pe surse informații jurnaliștilor.

În cadrul unor lucrări ale Parlamentului din anul 2010, un jurnalist a atras atenția că mulți ziariști nu respectă codul etic și că obțin informații pe surse de la magistrați cu privire la cauze aflate în derulare. Afirmația a fost considerată insultătoare de către Asociația judecătorilor și Asociația procurorilor din Portugalia, care au formulat plângeri penale. În final, jurnalistul a fost condamnat de instanță pentru insulta la adresa unor persoane juridice, la pedeapsa de 200 zile închisoare și 6000 euro amendă, și la plata către fiecare asociație a câte 25.000 euro. El a decedat în anul 2014, nu înainte de a fi plătit amenda și o parte din prejudiciu.

La modul general, CtEDO a reamintit că atunci când este vorba de un discurs politic sau de o dezbatere pe un subiect de mare interes public, cum ar fi funcționarea justiției, sunt puține restricții privind libertatea de exprimare. În același timp, protecția reputației unei persoane juridice nu are aceeași forță cu protecția reputației sau a drepturilor persoanelor fizice.

În cauza de față, CtEDO a stabilit că declarațiile jurnalistului priveau modul de funcționare a justiției și relația corectă pe care ar trebui să o aibă cu ziariștii. El a arătat că a asistat personal la un schimb de documente între un procuror și un ziarist, aspect infirmat de acesta din urmă în timpul procesului, dar această declarație oarecum nefericită trebuie privită ca fiind făcută într-un anumit context și anume în Parlament, într-o comisie care analiza relația dintre mediul economic și politic cu cel jurnalistic. Prin urmare, discursul său a fost unul politic și trebuia să beneficieze de o protecție sporită. Mai mult, suma de câte 25.000 euro acordată pentru fiecare asociație este prea severă și poate descuraja pe cei care în viitor ar dori să se implice în  dezbateri pe probleme de interes public general care privesc instituțiile.

CtEDO a stabilit că s-a încălcat libertatea de exprimare a jurnalistului, garantată de art. 10 din CEDO și a dispus plata sume de 31.500 euro către moștenitori (echivalentul amenzii plătite și părții de prejudiciu achitat).

Urmărește-ne:
0